Zoeken

Alae Eddine, voorbeeld van integratie, met uitzetting bedreigd

3 juli 2023 - 22:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Alae Eddine, een 24-jarige Marokkaan die werkt in een restaurant in het Franse Cherbourg, wordt bedreigd met uitzetting. Hij zou tegen eind juli het Franse grondgebied moeten verlaten. Zijn werkgever doet een noodoproep via sociale media om zijn uitzetting te voorkomen.

De twintiger wordt bedreigd met uitzetting nadat de Franse autoriteiten tijdens een controle ontdekten dat hij een valse Spaanse identiteitskaart had. De jonge Marokkaan is vier en een half jaar geleden in Frankrijk aangekomen en werkt sinds augustus 2022 in het Café du Port in Cherbourg. "Natuurlijk konden we dat niet weten... We kunnen hem dat moreel gezien niet eens kwalijk nemen", zegt Sandrine Poulain, de manager van het café, aan France Bleu. "Ik geef toe dat ik op dit moment radeloos ben en niet meer weet wat ik moet doen."

Lees ook: Fransen willen uitzetting "briljante Marokkaanse scholiere" Ouahiba voorkomen

Na de controle werd Alae Eddine onder huisarrest geplaatst en moet hij zich elke ochtend melden bij de grenspolitie (PAF). Hij vreest een uitzetting die in de loop van de maand zou plaatsvinden. "Sinds die controle voel ik me niet goed, ik ben gestresseerd. Ik ben ziek. Mijn hart doet pijn. Ik wil niet weggaan, want hier heb ik werk en vrienden. Ik heb nooit iets verkeerds gedaan. Ik heb altijd gekozen voor de serieuze weg, voor het werk", zegt hij.

De jongeman heeft Turkije, Kosovo, Kroatië, Italië en andere landen doorkruist voordat hij in Frankrijk, zijn droomland, aankwam. "Ik heb te veel geleden om hier te komen. Al mijn vrienden zeggen dat ik deze situatie niet verdien", klaagt Alae Eddine. "Voor ons was het een enorme verrassing. Hij is onze lieveling, iedereen houdt van hem. Hij heeft een sociale zekerheidsnummer, we betalen pensioenpremies, werkloosheidsverzekering... Het hele Franse administratieve systeem heeft niet gemerkt dat hij een valse identiteitskaart had", legt Sandrine Poulain uit.

Lees ook: Frankrijk zet zich in voor met uitzetting bedreigd Marokkaans gezin

"Hij is echt een schat. Hij stuurt een deel van zijn salaris naar zijn ouders. En hij is echt verliefd geworden op Cherbourg. Het is mooi om te zien hoe deze jongeman trots is om in Frankrijk te wonen, terwijl wij altijd klagen. Het is een mooie levensles", benadrukt de cafémanager. Alae Eddine moest over vier maanden zijn vijf jaar verblijf op Frans grondgebied voltooien om een verblijfsvergunning aan te vragen. Maar hij loopt het risico voor die deadline te worden uitgezet.

Bladna.nl