Zoeken

Amerikaanse priester bekeert zich tot de islam

3 maart 2023 - 18:00 - Wereld

©

De bekering van een priester tot de islam zorgt in Californië in de Verenigde Staten voor heel wat ophef. Zijn vroegere volgelingen veroordelen hem voor zijn verloochening van het christelijk geloof, terwijl moslims hem met open armen ontvangen.

Hilarion Heagy werd Said Abdulatif na zijn bekering tot de islam. Hij voelt zich goed en in vrede met zijn keuze. "Nadat ik me tientallen jaren in verschillende mate tot de islam aangetrokken heb gevoeld, besloot ik uiteindelijk de sprong te wagen," schreef hij op Facebook. Volgens hem voelt zijn bekering tot de islam aan als "thuiskomen", meldt Al Jazeera.

Lees ook: Hoe een Nederlandse extreem-rechtse politicus zich tot de islam bekeerde

Het was voorspelbaar dat de aankondiging verschillende reacties op het web zou losmaken. Aan christelijke zijde wordt hij een afvallige genoemd. "Bid voor pater Hilarion Heagy die van het geloof is afgevallen en de islam heeft omarmd", luidt een Twitterbericht. In zijn nieuwe moslimgemeenschap is het onthaal warm en sympathiek. "Welkom aan onze broeder in de eenheid," schreef de Palestijnse prediker Mahmoud Al Hassanat op Facebook. De voormalige Amerikaanse priester heeft ondanks alles ook veel warme berichten ontvangen. "Mijn mailbox loopt over sinds ik mijn bekering heb aangekondigd. Mijn telefoon is niet gestopt met rinkelen", aldus de bekeerling.

Lees ook: Nieuw boek over Jean-Mohammed, Marokkaanse moslim die priester werd

De voormalige hogepriester van Russische afkomst, was niet altijd lid van de katholieke kerk, maar maakte voorheen deel uit van de Antiocheens Orthodoxe Kerk, waartoe hij in 2003 toetrad. In 2007 bekeerde hij zich een eerste keer tot het katholicisme en trad toe tot de Oosterse Katholieke Kerk. Nu is Hilarion Heagy, die voorbestemd was om een Oosters klooster in Californië te stichten, Said Abdulatif geworden. "Je kunt niet in het openbaar priester en monnik zijn en in je privé moslim. Voor het grootste deel van het jaar zat ik in die situatie, althans steeds meer in mijn privé gedachten. Nu moest ik het onbekende tegemoet treden. Geen vangnetten. Gewoon op God vertrouwen," voegt hij eraan toe op zijn Facebook-pagina.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team