Zoeken

Sami (4) is de jongste Marokkaanse bergbeklimmer

30 september 2022 - 18:00 - Sport

©

De vierjarige Sami is erin geslaagd om voet te zetten op de top van de Toubkal, de hoogste top van Noord-Afrika. De naam Sami staat voortaan gegraveerd in de rotsen op de top van de Toubkal berg.

Sami trotseerde begin september, als kleinste klimmer ter wereld, de ongeveer 4167 meter in slechts twee dagen, een prestatie waar veel volwassenen niet eens aan zouden beginnen. Op 4-jarige leeftijd slaagde hij er met veel passie en vastberadenheid in om de hoogste top van het koninkrijk en van de Arabische wereld te beklimmen, schrijft SNRTnews.

Lees ook: Toubkal bij 20 indrukwekkendste trektochten ter wereld

Sami komt uit de havenstad Mohammedia en erfde zijn passie van zijn oom Zakaria Naji Lamrani, maar ook zijn ouders gingen al meermaals soortgelijke uitdagingen aan. De tocht was een waar avontuur voor de kleine Sami, vooral omdat de uitdaging gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van een kind van zijn leeftijd. Het beklimmen van een berg van de hoogte van de Toubkal kan risico’s inhouden voor hart en luchtwegen. Maar zijn vader heeft er alles aan gedaan om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Tijdens de beklimming werd Sami vergezeld door zijn oom, een cardioloog die in Senegal woont, zijn vader, een gedreven bergbeklimmer en een toeristengids die goed bekend is met de Hoge Atlas en zijn paden.

Zakaria Naji Lamrani, de oom van Sami, is een fervente bergbeklimmer. Hij beklom eerder al de top van de Kilimanjaro in Tanzania, de hoogste top van Afrika, en hees daar de vlaggen van Marokko en Senegal. Hij vertelt dat de liefde van het kind voor de sport is begonnen op 3-jarige leeftijd, toen hij tijdens een reis zijn oom wilde imiteren en een berg wilde beklimmen. De prestatie van Sami heeft een jaar van onafgebroken werk en training gekost, legt de oom, cardioloog van beroep, uit. Om een berg als de Toubkal te beklimmen is bovendien een speciale tactiek nodig. "We hebben ons goed voorbereid op deze uitdaging, zowel psychologisch als fysiek, maar ook qua uitrusting. Een dergelijke uitdaging verplicht ons om goed uitgerust aan de klim te beginnen, om te voorkomen dat Sami gewond raakt," zegt Zakaria.

Lees ook: Blinde Brit beklimt Toubkal berg voor goed doel

De echte uitdaging tijdens de tocht was om kleine Sami gezond te houden. De cardioloog nam daarom regelmatig de lichaamstemperatuur en de hartslag van zijn neefje op en zorgde ervoor dat de vitale functies van het kind tijdens elke fase van de beklimming positief waren. Sami toonde geen tekenen van vermoeidheid tijdens de reis, integendeel, de vastberadenheid spatte er vanaf. De vader van Sami legt uit dat hij via deze uitdaging zijn zoon de kans wilde geven om zijn capaciteiten en zijn grenzen te leren kennen, zodat hij zou begrijpen dat hij met vastberadenheid elke uitdagingen kan overwinnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team