Zoeken

Marokkaans team beklimt Mount Everest

5 maart 2022 - 15:40 - Sport

©

Aanstaande april willen negen leden van het "Marokkaanse Expeditieteam" de Mount Everest beklimmen, de hoogste berg ter wereld met een hoogte van 8848 meter. Een van hen is Adil Taibi, die bekend is in de bergsportwereld en over jarenlange ervaring beschikt.

De opdracht van het Marokkaanse expeditieteam, Atlas 9 genaamd, bestaat erin deze spectaculaire prestatie tot een goed einde te brengen en met trots de nationale kleuren op het dak van de wereld te brengen. "Vijf Marokkanen hebben de Everest al beklommen, maar dit is het eerste Marokkaanse team dat een poging waagt op ’s werelds hoogste top", vertelt Adil Taibi, lid van het Atlas 9 team, aan MAP.

Lees ook: Anas Bekkali, 30 jaar en al 9 skydiving wereldrecords

Adil Taibi, het enige lid van de groep dat in 2021 de Mount Everest beklom, wil dit succes herhalen. Maar deze keer gaat het er ook om aan jongeren het goede voorbeeld te geven en te tonen dat obstakels vooral in het hoofd zitten. Dit zegt de ingenieur met staatsdiploma, die meer dan 50 bergtoppen in Marokko en in het buitenland heeft beklommen.

De jonge klimmer, die oorspronkelijk uit Kenitra komt, denkt dat het beklimmen van de Everest niet zo gemakkelijk zal zijn, aangezien het een lange fysieke, mentale en ook financiële voorbereiding vereist. Volgens Adil houdt de beklimming van de Mount Everest ook in "dat je te maken krijgt met verschillende uitdagingen zoals temperaturen onder het vriespunt, spontane lawines, gebrek aan zuurstof, gevriesdroogd voedsel en nog veel meer".

Lees ook: Marokkaanse bergbeklimster voltooit "uitdaging seven summits"

De alpinist had het geweldig naar zijn zin en hoopt hetzelfde te kunnen doen op de Everest. "Het afgelopen jaar is buitengewoon geweest. In het begin moest ik de taalbarrière overwinnen met de Sherpa’s, de Nepalese gidsen die geen Engels spreken."

Jaarlijks gebeuren er dodelijke ongelukken bij de beklimming van de Mount Everest. Daarom moeten waaghalzen zich strikt aan de veiligheidsregels en voorzorgsmaatregelen houden, zegt Adil. "Een paar dagen afzien beloont een leven lang succes", zegt de bergbeklimmer, die de Marokkaanse vlag op het dak van de wereld wil laten wapperen.

Lees ook: Marokkaanse Ghizlane Aakar bereikt top Everest

Behalve Adil Taibi bestaat de groep uit zeven andere mannen en één vrouw, allemaal vastbesloten om de top te bereiken. Het gaat om Seloua Bouhlal, een spoedarts en bergbeklimmer, Ayoub Koutar, een ingenieur die het platform "Outdooors" heeft opgericht om de sport in Marokko te ontwikkelen, en Anass Errihani, een beroepsfotograaf. Nabil Gayl, de eerste Marokkaan met beperkte mobiliteit die de Kilimanjaro (5895 m), de hoogste berg van Afrika, heeft beklommen, is ook van de partij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team