Zoeken

Jennet Ahbouk verovert plaats in Nederlandse jeugdzorg

28 mei 2022 - 19:00 - Wereld

©

De Nederlands-Marokkaanse Jennet Ahbouk is oprichter en directeur van Praktijk HSN in Utrecht, waar ze gespecialiseerde behandeling en diagnostiek aanbiedt aan voornamelijk islamitische gezinnen en kinderen. Ze wordt daarbij gecoacht door oud-ondernemer Jan ten Bosch, via de Stichting Ondernemersklankbord.

Stichting HSN werd opgericht in 2016 en staat voor hoop en steun, maar de naam bestaat ook uit de stamletters van het Arabisch woord iHSaN, wat het excelleren in het goede betekent en meteen ook de belofte is van Praktijk HSN. Via de hulpverlening wil de organisatie dat mensen excelleren naar vermogen. Ze won inmiddels het vertrouwen van de Nederlandse zorginkopers en van de islamitische cliënt. Ook de coaching door oud-ondernemer Jan ten Bosch, via Stichting Ondernemersklankbord, blijkt een meerwaarde op te leveren, met als gevolg dat de praktijk enorm snel groeit, schrijft De Ondernemer.

Lees ook: Topvrouw Ilham Kadri brak doorheen drie glazen plafonds

Ahbouk studeerde af als universitair forensisch gedragswetenschapper en stichtte HSN. "Mijn praktijk richt zich op jongeren en gezinnen in een interculturele situatie, die ergens vastlopen of ontregeld raken en klachten en problemen ontwikkelen. We hebben een forensische afdeling voor jongeren en gezinnen die met politie en justitie in aanraking komen of zijn gekomen, en een afdeling ‘Kind en Jeugd’ voor cliënten die niet per se met justitie contact hebben gehad. Ik zag en zie een enorme kloof tussen de problemen van jongeren uit veelal Marokkaanse, islamitische gezinnen en de reguliere hulpverlening. Hulpverleners weten vaak niet wat ze aanmoeten met Marokkaanse probleemjongeren; jongeren die thuis opgroeien met verwachtingen en sociale codes die botsen met de mores op school en in de westerse samenleving. In mijn opleiding heb ik onderzoek gedaan, en goede resultaten behaald met een klinische behandelsetting die rekening houdt met deze cultuurverschillen."

Bij de oprichting van Praktijk HSN nam Jennet Ahbouk contact op met Stichting Ondernemersklankbord en werd ze gekoppeld aan oud-ondernemer Jan ten Bosch, die voorheen eigenaar was van een b2b-marketingbureau, en eerder ook in verkoop- en managementfuncties heeft gewerkt. Sinds 2016 bespreekt Ahbouk met hem de obstakels waar ze tegenaan loopt. De acceptatie van Praktijk HSN in de zorgaanbestedingen verliep in het begin moeizaam, legt Ten Bosch uit. "Het was een marketingtechnisch gevecht. Jennet moest in 2016 als afgestudeerde, dertigjarige moslima naar de gemeente Utrecht. Daar moest ze met haar eenmanszaak zonder gecertificeerd kwaliteitskeurmerk zien door te breken in een wereld met behoudende ambtenaren. Ze vond dat ze niet serieus werd genomen en had het gevoel vanwege haar hoofddoek te worden geframed."

Lees ook: Het succesverhaal van topadvocaat Mounia Benabdallah

De coach legde uit dat die gemeenteambtenaar een lange relatie heeft met de bestaande partijen, en dat is zeker als moslima moeilijk te doorbreken. "Maar als jij tien minuten met hem praat, dan ziet hij jouw hoofddoek niet meer, want jouw verhaal en visie is super-interessant. Dan snapt hij dat je beter iemand uit de wereld van de cliënt, dan een blanke zorgverlener kunt afsturen op ontspoorde Marokkaanse jongeren. Dat laatste werkt niet." Dit inzicht was enorm belangrijk voor Ahbouk. "Het was voor mij het sein: ’Ga ervoor, neem je risico’s, zoek je zichtbaarheid, profileer jezelf! Je hebt immers een uniek product, dat een oplossing biedt aan zoveel mensen, en voor serieuze maatschappelijke problemen’."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team