Zoeken

Topvrouw Ilham Kadri brak doorheen drie glazen plafonds

17 maart 2022 - 19:40 - Wereld

©

De 53-jarige Ilham Kadri werd in 2019 de CEO van het wereldwijde chemiebedrijf Solvay. Haar missie is Solvay duurzamer te maken en tegelijk de winstgevendheid blijven garanderen. De succesvolle Marokkaans-Franse bedrijfsleider heeft daarom besloten om het 159 jaar oude bedrijf, dat opgericht is door de broers Ernest en Alfred Solvay, op te splitsen in twee onafhankelijke beursgenoteerde bedrijven.

Ilham Kadri groeide op in Marokko met een analfabete grootmoeder en werkte zich van daaruit op naar de machtige functie die ze nu bekleedt. Haar geloof in prestaties en meritocratie is daarom ook onwrikbaar en dat draagt ze uit in haar manier van leiding geven. Ze ziet het ontsluiten van het volledige potentieel van Solvay als haar meest belangrijke opdracht en heeft al een grote stap gezet door Solvay te verbinden tot het Klimaatakkoord van Parijs. Duurzaamheid is ook verbonden met haar eigen verhaal. Ze groeide op in een zeer spaarzame omgeving in Casablanca, waar voedsel en water schaars waren.

Lees ook: Marokkaanse Ilham Kadri behoort tot de machtigste vrouwen ter wereld

Het zakenblad Fortune Magazine noemde haar vorig jaar één van ’s werelds invloedrijkste leiders in de zakenwereld. Volgens het blad heeft ze snel gehandeld om het Belgische chemiebedrijf om te vormen. Ilham concentreert zich ook op initiatieven op vlak van diversiteit en inclusie en heeft de financiën van Solvay verbeterd door een zeer gewaardeerde kostenbeheersing. Ze zegt zich te realiseren dat ze als vrouw met Afrikaanse wortels wel drie glazen plafonds doorbrak, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Hajir, van caissière tot hoogste baas bij Action

In de tweede helft van volgend jaar wil Kadri Solvay opsplitsen in twee onderdelen groot genoeg om genoteerd te staan aan de Bel20. Het deel dat voorlopig EssentialCo heet, zou historische activiteiten als natriumcarbonaat omvatten, en onder meer de tak Silica die focust op de autobandensector. Het andere deel, SpecialtyCo genaamd, omvat de snelgroeiende speciale polymeren voor onder meer smartphones, de composietactiviteiten in de luchtvaart- en de autosector, en de olie- en gasdivisie Novecare

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team