Zoeken

Veel Marokkanen bij slachtoffers toeslagenaffaire in Nederland

30 juni 2022 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De toeslagenaffaire in Nederland heeft vooral huishoudens met een migratieachtergrond, eenoudergezinnen en gezinnen met een laag inkomen getroffen. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid op basis van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de Marokkaanse gemeenschap in Nederland is hard geraakt.

De Belastingdienst werkte jarenlang met zwarte lijsten. Voor de dienst is het hebben van een niet-Nederlandse nationaliteit of een ’niet-Nederlands uiterlijk’ vaak voldoende om op deze lijst te komen. Ook mensen die geld gaven aan een moskee liepen dat risico. Eenmaal op de lijst werden mensen vervolgens benadeeld bij belastingcontroles, het ontvangen van toeslagen of het starten van een onderneming. De zwarte lijsten leidden bij veel gedupeerden tot grote financiële en emotionele problemen.

Lees ook: Oosterhoutse Toeriya eist gerechtigheid na Toeslagenaffaire

Het CBS onderzocht de gegevens van 10.265 gedupeerde gezinnen en komt tot de conclusie dat Surinaamse en Caribische Nederlanders het hardst werden getroffen door het Nederlandse toeslagenschandaal. Daarnaast is één op de twee slachtoffers ook een alleenstaande ouder en zaten velen onder hen in de bijstand toen de Belastingdienst toeslagen begon terug te vorderen. Twee derde van de slachtoffers worstelden ook al met schulden, schrijft NOS.

Zo’n 70 procent van de ouders is migrant of kind van een migrant. Het gaat met name om Surinaamse Nederlanders (1830 gezinnen), Caribische Nederlanders (1275), Turkse (800), Marokkaanse (615) en Indonesische gezinnen (165). Van de totale groep gedupeerden werd 1 op 681 Marokkaanse Nederlanders slachtoffer in de toeslagenaffaire, tegen 1 op 4386 Nederlanders zonder migratieachtergrond.

Lees ook: Marhaba 2022: Spaanse politie worstelt met toestroom

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legde de Belastingdienst in april een boete op van 3,7 miljoen euro. "Had je een Turkse, Marokkaanse of Oost-Europese nationaliteit? Dan werd je zonder goede reden vanwege die nationaliteit nader onderzocht", aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Deze discriminatie is onacceptabel." Begin deze maand erkende Nederland officieel dat er bij een deel van de Belastingdienst sprake is geweest van institutioneel racisme.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team