Zoeken

Janey creëert zelf haar ideale hoofddoek

12 mei 2022 - 11:00 - Wereld

©

De Nederlands-Indische Janey Kruit bekeerde zich tot de islam en besloot om een hoofddoek te gaan dragen, maar ze vond er geen die aan haar criteria beantwoordde. Naast mooi, moest haar ideale hoofddoek ook ingetogen, duurzaam en eerlijk geproduceerd zijn. Ze besloot om de hoofddoek zelf te vervaardigen en te verkopen.

Janey groeide niet op als moslima en haar bewuste keuze voor het dragen van een hoofddoek is volgens haar ook de reden waarom ze zo kritisch is met betrekking tot de normen en waarden voor de productie. "Mijn vader is Nederlands, mijn moeder is Indisch en als klein kind heb ik ook een paar jaar met mijn ouders in Indonesië gewoond", vertelt ze in het AD. Ze kwam in Indonesië in aanraking met de islam. "Ook al is mijn eigen familie niet islamitisch, ik kreeg heel veel van de islam mee. Met de gebedsoproep werd ik wakker, dat doet iets met je. Ik maakte de Ramadan mee. Ik was te jong om te begrijpen, maar niet te jong om te voelen."

Lees ook: 19-jarige dochter van Martine werd moslima (podcast)

Ze besloot jaren later zeer bewust om zichzelf tot de islam te bekeren en om een hoofddoek te gaan dragen, wat in eerste instantie tot een grote schok leidde bij haar familie. "Maar toen ze zagen wat voor invloed de islam op mij had, waren ze alleen maar positief. Dat heeft ze wel gerustgesteld." Het is een vooroordeel om te denken dat de islam beperkend is voor vrouwen. "Al is het niet iets wat vaak de aandacht krijgt, in de geschiedenis van de islam hebben vrouwen altijd wel een rol gehad in het ondernemen."

Als echtgenote en moeder van twee jonge kinderen zette ze haar bedrijf ’By Niyah’ op poten, om de hoofddoek te kunnen vervaardigen die ze zelf zo graag zou willen dragen: comfortabel, mooi, gemaakt van duurzame materialen en eerlijk geproduceerd. "Als moeder moet ik soms snel de deur uit kunnen, een hoofddoek moet dus gemak bieden. Maar ook licht en luchtig zijn. Met de schoonheid van eenvoud. Al moet ik eerlijk zeggen dat dat wel eens tot ergernis bij mijn man leidt, omdat ik onbewust mijn kinderen ook vaak in naturelle tinten kleed. Hij vind dat ze ook wel eens kleur mogen dragen."

Naast het esthetische is ook het ethische aspect zeer belangrijk voor Janey. "Duurzaamheid is voor mij heel belangrijk, in deze tijd, maar ook vanuit de essentie van mijn geloof. Het belangrijkste kledingstuk dat ik draag, moet daar dus op zijn minst aan voldoen. Het mag ook geen schade aan de wereld of aan de mensen toebrengen."

Lees ook: Aalsmeerse Tiktokster deelt ervaring na bekering tot de Islam

By Niyah bestaat nu zo’n jaar en de hoofddoeken van Janey vinden gretig aftrek. "Van leeftijdgenoten, maar ook van oudere dames, vertelt ze. "Mijn Marokkaanse schoonmoeder is van een oudere generatie en was eerst toch niet iemand die erg naar duurzaamheid keek. Een hoofddoek moest mooi zijn en niet te duur. Maar toen ik haar uitlegde waar ik mee bezig was, kon ze dat idee echt wel omarmen." Vorige week kwam er een nieuwe voorraad aan die in één nacht uitverkocht was. "Zoals iedereen kijken ook moslima’s verder, hoe ze hun leven duurzamer kunnen inrichten in de keuzes die ze maken. En dus ook voor hun hoofddoek", aldus Janey.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team