Zoeken

Mohamed wil ’ex-Marengo-stichting’ oprichten

13 april 2022 - 12:20 - Wereld

©

Marengo-verdachte Mohamed el A. zegt in een verklaring bij de recherche dat hij een ’ex-Marengo-stichting’ wil opzetten, "om de ogen van jongeren te openen". Jongeren moeten volgens hem beseffen dat de voordelen van criminaliteit in geen enkel opzicht opwegen tegen de nadelen.

De 32-jarige Mohamed el A. is één van de verdachten in het liquidatieproces Marengo tegen de vermeende criminele organisatie rond Ridouan Taghi. In een uitgebreide verklaring vertelde hij vorig jaar hoe hij in de wereld van Taghi werd gezogen. Hij sprak niet over Taghi, maar over ’de 26c’, dat is volgens de politie het mailadres van Ridouan Taghi.

Lees ook: Saïd Razzouki op Marengo-proces: "Ik heb geen belang om iets te zeggen"

Begin maart legde El A. opnieuw een uitgebreide verklaring af, waarin hij vertelde dat hij een stichting wilde oprichten, ’ex-Marengo’. Daarmee wil hij voorkomen dat jongeren foute keuzes maken. "Ik heb voordelen genoten van de criminaliteit en ik heb met nare gevolgen te maken gekregen. Mijn persoonlijke doel is het openen van de ogen van jongeren. Dat de voordelen van criminaliteit in geen enkel opzicht opwegen tegen de nadelen. Je raakt jezelf, familie en de samenleving als geheel", zei hij tegen de politie. "Met de tijd zult u daar meer van horen. Ik ben nu bezig om de stichting te lanceren." Hij vertelde ook dat hij vanuit zijn cel een opleiding volgt in het begeleiden van ’specifieke doelgroepen’, schrijft het AD.

El A. wil met de stichting ook een signaal geven. "Met deze verklaring wil ik ook de hele buitenwereld laten zien dat ik klaar ben met de criminaliteit. Want niemand zou willen werken met iemand die waarschuwingen geeft." In een ander deel van zijn verklaring vertelde hij ook aan de politie dat hij Moes F., de rivaal van Taghi, waarschuwde. "Het was een waarschuwing en een bemiddeling in één. Er waren geruchten dat hij problemen had met een goede bekende van mij."

Moes F. geldt als één van de grootste drugssmokkelaars van Europa en uit ontsleutelde berichten blijkt dat Taghi Moes meerder malen om het leven probeerde te brengen. El A. zou Moes F. in een hotel in Marrakesh zijn tegengekomen. "Ik stelde me op als Zwitserland, heel neutraal. Het zijn allebei heel goede bekenden. Sommige vrienden hebben een relatie met Moes F. en sommige vrienden hebben een relatie met die bekende van mij. Ik heb echt oprecht geprobeerd te bemiddelen en ik heb geprobeerd hem te waarschuwen. Als je het kan oplossen, los het alsjeblieft op."

Lees ook: Nabil B. voegt in verhoor weinig toe aan moorddossiers

Moes F. ontsnapte in november 2017 aan de dood toen hij zijn plekje op het terras van café La Crème in Marrakesh verliet. De huurmoordenaars schoten daarna op de man die op dezelfde plek was gaan zitten. Het slachtoffer bleek de zoon te zijn van een hoge Marokkaanse rechter. Volgens Marokko was El A. betrokken bij de moordpoging, maar dat klopt volgens hem niet. Op de vraag van de rechercheurs waarom El A. nu spreekt en waarom hij bijvoorbeeld niet als kroongetuige wil optreden, antwoordt hij dat hij dat nooit zou doen. "Ik ga nog liever dood. Uit principe."

Bladna.nl