Zoeken

Appie el Massaoudi, van ’straatschoffie’ tot succesvolle ondernemer

27 mei 2022 - 21:00 - Wereld

©

Als kind van een gastarbeider met zes broertjes en zusjes had Appie el Massaoudi bepaald geen makkelijke jeugd in de Haagse Schilderswijk. Het had weinig gescheeld of hij was het verkeerde pad opgegaan. Maar het ’Marokkaanse straatschoffie’ groeide uit tot een succesvolle ondernemer en is nu zelfs bevriend met Mark Rutte.

De Haagse markt is de grootste markt in Nederland. Op marktdagen is het enorm druk maar het terrein is altijd opvallend schoon. En dat is geheel de verdienste van Appie el Massaoudi en zijn jongens. Zij houden het marktterrein al jarenlang schoon in opdracht van de gemeente. Daarnaast beheert El Massaoudi ook het terrein, hij verhuurt klaptafels aan ondernemers en deelt jaarlijks samen met de andere ondernemers voedselpakketten uit aan cliënten van de voedselbank. Journalisten, politici en ondernemers kloppen vaak bij hem aan met vragen over de markt.

Lees ook: Ex-inbreker Samir wast nu auto van BN’ers

De 33-jarige El Massaoudi kwam op zesjarige leeftijd met zijn ouders vanuit Marokko naar de Haagse Schilderswijk en liep op 12-jarige leeftijd al rond op de Haagse markt om een beetje geld te verdienen. "Ik heb eigenlijk altijd iets gehad met markten. Toen ik nog in Marokko woonde, ging ik altijd met mijn oma naar de markt. Een keer vroeg ik haar een paar dirhams om limonade te kopen. Maar in plaats van limonade kocht ik plastic zakjes die ik ter plekke aan bezoekers en verkopers verkocht. Mijn oma was me ruim twee uur kwijt. In die paar uurtjes had ik 40 dirham verdiend met die zakjes", vertelt El Massaoudi aan het AD, geciteerd door De Ondernemer.

Bij de Haagse marktkoopman Willem van der Zand had hij voor het eerst een baantje. "Hij heeft mij veel geleerd en gevormd. Willem was een echte Hagenees, keihard en emotioneel. Ik heb bij hem geleerd wat werken is." El Massaoudi ging toen om half zes ’s ochtends werken, daarna ging hij naar school om ’s middags opnieuw op de markt te gaan werken. Zijn familie had het niet breed en hij groeide op in een bescheiden omgeving. "Nu kon ik ineens alles kopen wat ik wilde hebben. Ik ging alles wat ik had gemist die jaren inhalen. Maar een beetje té".

Maar zijn ouders wilden dat hij zou studeren. "Status was in die tijd heel belangrijk en op de markt werken, was niet sexy." Thuis kwam het in die tijd vaak tot ruzie. Daarnaast was er ook vaker polarisatie in de maatschappij. "Wie ben ik, dacht ik vaak. Ben ik nou Marokkaan of die Nederlandse jongen? Ik leefde continu in tweestrijd. Het was best een zoektocht. Ik kon er geen goed antwoord op vinden." El Massaoudi raakte het spoor bijster. "Ik zocht aandacht, denk ik. Als je dat thuis niet krijgt, ga je dat buiten zoeken. Ik neem mijn ouders overigens niets kwalijk, want ze wisten niet beter." Op een bepaald moment moest hij na een vechtpartij de cel in gedurende 30 dagen. "Dat is eigenlijk mijn redding geweest. Die stoere jongen bleek daar helemaal niet zo stoer. Ik heb iedere dag lopen huilen. Het was een dieptepunt in mijn leven."

El Massaoudi wilde daarna graag andere jongeren helpen en volgde een opleiding voor jongerenwerker. "Want ik merkte dat die jongens niet werden begrepen. Er zit vaak zoveel verdriet, maar dat kunnen ze niet uiten." Hij keerde ook terug naar de markt waar de ondernemers inmiddels zelf verantwoordelijk waren voor het afvoeren van hun afval. "Ik kreeg een busje van mijn baas om het vuil weg te brengen. Toen vroeg de buurman of ik zijn afval ook kon meenemen. Daarna wilden anderen dat ook, en was Ab’s recycling geboren. We groeiden zo ontiegelijk hard. Ik had letterlijk een gat in de markt gevonden."

Lees ook: Redouan, ’stoorzender’ op school, nu genomineerd voor ’Sociaal Werker 2022’

De ondernemer professionaliseerde zijn bedrijf in de afgelopen jaren verder met behulp van de Rabobank. Inmiddels beschikt hij over een bedrijfspand bij de markt, hij heeft ook meerdere voertuigen en stelt tientallen jongeren te werk. El Massaoudi wordt nu ook regelmatig gevraagd voor evenementen en festivals. "We krijgen nu heel veel opdrachten, zelfs uit Rotterdam en we hebben de afgelopen acht jaar ook een goede naam opgebouwd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team