Zoeken

Jaouad Alloul, Belgische Marokkaan, gay, danser, acteur en dragqueen, brengt album uit

9 december 2023 - 20:30 - Cultuur

©

Jaouad Alloul, een 38-jarige multidisciplinaire kunstenaar, brengt een emotioneel geladen nieuwe plaat uit getiteld ‘Homo Universalis’. Deze release komt op een moment dat hij zelf een persoonlijke crisis doormaakt, zowel op relationeel als op persoonlijk vlak.

De plaat is een uiting van de emotionele moeilijkheden die hij heeft ervaren, waaronder de crisis in zijn huwelijk met echtgenoot Jeroen. Alloul beschrijft dit als een periode van herbronning en wedergeboorte, waarbij een deel van hem en hun relatie ’stierf’, maar ook ruimte schiep voor nieuwe groei.

Lees ook: Jaouad Alloul vertelt over wil om meisje te zijn in nieuwe boek

Jaouad Alloul, bekend van zijn veelzijdige carrière als danser, acteur, presentator, regisseur, singer-songwriter, The Voice van Vlaanderen-deelnemer, dragqueen Mira Mirage en ondernemer, benadrukt het belang van muziek in zijn leven. De plaat, die hij ziet als een liefdesbrief aan zijn man, is tegelijkertijd een middel om de stabiliteit en rust in hun relatie te erkennen, zoals hij zelf aan Het Nieuwsblad vertelt. Alloul gelooft in de kracht van eenvoud in relaties, iets wat naar voren komt in zijn favoriete nummer op de plaat, ’Shake it off’.

Bijzonder aan Jaouad Alloul’s werk is zijn vermogen om emoties op te roepen en taboes te doorbreken, mede door zijn Marokkaanse achtergrond en uitbundige verschijning. Hij erkent dat hij als Marokkaanse gay een soort pionier is en vaak onbedoeld polemiek creëert, zoals bij een gebeurtenis in een Brusselse atelier waar zijn kunstwerk vragen opriep.

Lees ook: Aziz openhartig over homoseksualiteit in Poldermocro’s: "Alleen maar liefde gehad"

Alloul droomt al van een derde album en hoopt zijn muzikale universum verder te ontwikkelen, geïnspireerd door zijn liefde voor jazz. Hij overweegt ook een deelname aan het Eurovisiesongfestival, hoewel hij momenteel aarzelt vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict en Israëls deelname daaraan. Toch blijft dit een droom voor de toekomst, wanneer de tijd rijp is.

Bladna.nl