Zoeken

Jamal Ben Saddik vertelt over trainen met ex-coach Badr Hari

17 maart 2022 - 18:20 - Sport

©

Kickbokser Jamal Ben Saddik kon vier jaar geleden de wereldtitel bij de zwaargewichten van Glory bijna ruiken. Hij slaagde erin wereldkampioen Rico Verhoeven in de tweede ronde te vloeren, maar deze krabbelde terug op en kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Zaterdagavond krijgt de Belgische Marokkaan in Hasselt een nieuwe kans op de wereldtitel.

Jamal Ben Saddik, alias The Goliath, stapte vorig jaar over naar trainer Mike Passenier, eigenaar van sportschool Mike’s Gym in Amsterdam. "Soms gaat Mike gewoon een uur naast me zitten op een stoel, als ik op een bokszak sla", vertelt Ben Saddik. "Gewoon, vertellen wat ik moet doen, wat hij wil zien. De puntjes op de i. Dat heeft bij mij wel eens ontbroken", zegt Ben Saddik in het AD.

Lees ook: Jamal Ben Saddik gaat op 19 maart voor knock-out

Passenier houdt van drillen en herhalen. "Ik moet van hem een betere vechter maken. Tijdens zijn gevecht met Verhoeven zag je al een verschil. Hij moet meer zijn lengte gebruiken. Hij is een grote, sterke man, maar zo moet hij zichzélf ook zien. Hij heeft alle natuurlijke voordelen en beweegt ook nog eens vrij redelijk. Hij was zoekende en ik ben er om zijn vragen weg te nemen. Of dat lukt, dat moet blijken. Je kan hier geweldig zijn, maar dat wil niet zeggen dat dat in de ring ook zo is," zegt trainer ’Big Mike’.

Ben Saddik is bezig aan zijn stevigste voorbereiding ooit, al twaalf weken lang doet hij niets anders dan trainen, eten en slapen. Een paar maanden geleden kon de 31-jarige Ben Saddik de kampioensriem van Rico bijna rond zijn middel binden. Zijn bloederige gevecht met Rico Verhoeven van oktober werd door Glory uitgeroepen tot het ’Gevecht van het Jaar’. Maar Ben Saddik heeft zich niet lang kunnen voorbereiden, hij begon tegen beter weten in, tien dagen voor fight night. "Als je de Tour de France fietst, wil je liever eerst ook een paar kleinere ronden rijden. Dat was dus ook mijn idee. Eerst de ’roest’ eruit, dan voor de titel gaan. Maar ik ben ervoor gegaan en ik heb verloren. Ik was niet op mijn piek, terwijl Rico zijn beste vorm had. Al neemt het allemaal niet weg dat het één van de mooiste momenten uit mijn carrière was. De hoofdact zijn in Arnhem. Ik ben topsporter, maar ook mens. Ik kom van ver en daar stond ik, in een vol huis, voor zó’n gevecht."

Ben Saddik komt letterlijk van ver, hij vertelde vorig jaar zijn heftige levensverhaal. Hij eindigde bijna in een rolstoel door een rugblessure, kreeg voor de derde keer kanker, zat anderhalve maand in de cel en kampte met een depressie. In 2022 komt er een documentaire uit over zijn leven. "Al die momenten staan er allemaal op. Bijna dagelijks was er actie, er is heel wat gebeurd. Ik word er wel een beetje zenuwachtig van. Ik ben nu een totaal ander mens. Het zal een heel emotioneel moment worden als de documentaire uit is, want rooskleurig was het allemaal niet", zegt Ben Saddik.

Lees ook: Glory 80 met Hari en Ben Saddik volledig uitverkocht

Maar nu zit hij prima in zijn vel. "Een wereld van verschil met vorig jaar", zegt hij zelf. Om in beeld te blijven voor een nieuw wereldtitelgevecht, moet Ben Saddik zaterdag winnen van de 26-jarige Levi Rigters. En daar gaat hij, ondanks zijn leeftijd, voor. "Ik was in 2012 pas 21 jaar oud toen ik Sem Schilt een toernooi in Japan zag winnen, op zijn 38ste. Leeftijd is maar een cijfer. Je moet goed voor jezelf zorgen, serieus zijn, dan kan je lang meedoen. En, in mijn geval, gezond blijven. Binnen Glory ben ik nog steeds één van de jongsten en er is niet veel gevaar van nog jongere vechters. Ik wil een gooi naar de titel doen, want ik ben echt nog niet op mijn piek."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team