Zoeken

Marokkaanse man door politie gemarteld in Italië

21 februari 2023 - 07:00 - Wereld

©

Vier politieagenten uit Sassuolo in Noord-Italië zijn door de rechtbank van Modena op non-actief gezet. Ze worden verdacht van de marteling van een Marokkaan, machtsmisbruik en het afleggen van valse getuigenissen.

De feiten dateren van oktober 2021. De directeur-generaal van het ziekenhuis in Sassuolo maakte toen bij de autoriteiten melding van het verdachte gedrag van vier politieagenten. Volgens het rapport hadden zij een Marokkaanse man mishandeld die naar de spoedeisende hulp was gebracht, nadat hij op straat werd aangetroffen.

Lees ook: Brussel: onderzoek naar politiegeweld na wedstrijd Marokko-Frankrijk

De artsen hadden bij de man een ernstige hypoglykemie vastgesteld, waarvoor hij al enkele dagen eerder naar het ziekenhuis was geweest. De vier agenten kwamen aan en begonnen hem "met geweld in bedwang te houden en sloegen hem op zijn borst en hoofd", aldus de documenten van de openbare aanklager. Een van de agenten zette zelfs zijn voet op het bekken van de man en vroeg hem indringend of hij drugs had gebruikt.

De agenten waren ervan overtuigd dat de patiënt een drugsdealer was. In werkelijkheid was hij een gewone arbeider zonder enig strafblad. Het slachtoffer deed geen aangifte omdat hij zich niets kon herinneren van het incident, hij was bijna bewusteloos door zijn te lage bloedglucosegehalte.

Lees ook: Mounir (26) overleden na politie-interventie in België

De rechter beschouwde de handelingen van de politie als een daad van marteling met "onmenselijke en vernederende behandeling". De vier agenten werden ondervraagd door de onderzoeksrechter, die hun schorsing heeft bevolen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team