Zoeken

Drugshandel in Frankrijk: rechtsvacuüm werkt in voordeel van Marokkaan

9 maart 2023 - 22:00 - Wereld

©

Een juridisch vacuüm heeft een Marokkaan bevoordeeld die met tien koffers drugs werd gearresteerd en voor de correctionele rechtbank van Draguignan in Frankrijk terechtstond. Hij kreeg zijn vrijheid terug nadat de procedure werd geannuleerd.

De intrekking door de Constitutionele Raad van artikel 60 van het Douanewetboek, dat agenten toestaat om voertuigen te controleren zonder rechtvaardiging, heeft een juridisch vacuüm gecreëerd waarvan drugshandelaren van profiteren. Dat is ook het geval van M. B., een in Spanje wonende Marokkaan, die in de regio Toulouse SUV’s huurde om drugs te vervoeren. Op 7 januari nam de douane bij de tolpoort van Capitou bijna 350 kg cannabis in beslag, die verborgen zatten in 10 koffers en een geschatte marktwaarde hebben van 693.000 euro.

Lees ook: Nederland woedend over vrijlating Marokkaanse drugshandelaar door Dubai

Donderdag verscheen de verdachte voor de correctionele rechtbank van Draguignan. Hij gaf toe dat hij schuldig was aan het vervoeren van drugs "om een operatie van zijn zieke moeder te bekostigen". Hij barstte in tranen uit. Justitie eiste een gevangenisstraf van drie jaar, maar de Marokkaan had geluk. Zijn advocaat Mehdi Khezami vroeg om de procedure te annuleren op basis van de intrekking van artikel 60 van het douanewetboek. Dit artikel gaf agenten 75 jaar lang het recht om goederen, vervoermiddelen en personen te controleren op fraude en stond hen toe "controles uit te voeren zonder bijzondere rechtvaardiging", aldus Monaco-matin.

Op 22 september 2022 trok de Grondwettelijke Raad dit artikel in, waardoor er een juridisch vacuüm ontstond. De Raad bepaalde dat douanemaatregelen die vóór dit besluit waren genomen, niet konden worden aangevochten, zonder melding te maken van de maatregelen die na 22 september 2022 werden genomen", aldus Khezami. De op 7 januari 2023 uitgevoerde controlemaatregel kan logischerwijs niet binnen de werkingssfeer van artikel 60 vallen. In het geval van B., die bij Capitou werd aangehouden, was er niets verdachts aan zijn rijgedrag of aan de staat van zijn voertuig op grond waarvan de douanebeambten hem hadden kunnen controleren.

Lees ook: Marokkaanse hasjhandelaren ’El Lana’ opgepakt in Spanje (video)

Op aandringen van de advocaat van de verdachte heeft de correctionele rechtbank van Draguignan de procedure geannuleerd en is M.B. in vrijheid gesteld.

Bladna.nl