Zoeken

Israëlische journalist onder vuur na reportage over Mekka

22 juli 2022 - 09:40 - Wereld

©

Op sociale media ontstond een golf van verontwaardiging na de uitzending van een televisiereportage van de hand van een joodse Israëlische journalist in Mekka. Arabische internetgebruikers begrijpen niet hoe een niet-moslim toegang heeft kunnen krijgen tot de heilige stad van de Islam.

"Mekka is de heiligste stad van de Islam. Omheen de stad hangen geavanceerde camera’s om te voorkomen dat niet-moslims er binnenkomen. Gil Tamari was de eerste Israëlische verslaggever die succesvol de stad in en uit ging," berichtte de zender op zijn Twitter-account.

Lees ook: "Te veel selfies" in Mekka volgens Saoedische autoriteiten

Gil Tamari is een journalist verbonden aan de Israëlische zender Canal 13. Zijn reportage in Mekka heeft niet alleen voor verontwaardiging gezorgd in de Arabische wereld, maar ook in eigen land beschreef een verontwaardigde minister zijn gebaar als "dom" en "schadelijk" voor de toenaderingen tussen Israël en Saoedi-Arabië. "Het was dom om dit te doen en er trots op te zijn," vertelde de Israëlische minister Esawi Freij voor Regionale samenwerking, aan radiozender Kan. "Het was onverantwoordelijk en schadelijk om dit verhaal alleen maar te maken omwille van de kijkcijfers," voegde hij eraan toe.

In de video is Tamari te zien met een pet op zijn hoofd. Hij beklimt de Berg van Barmhartigheid (Mount Arafat) aan de zijde van moslims, midden in de pelgrimstocht. In reactie op de brede verontwaardiging, bood de journalist op zijn Twitter-account excuses aan. "Het bezoek aan Mekka was niet bedoeld om moslims te beledigen. Als iemand beledigd is door de video, bied ik mijn diepste verontschuldigingen aan. Het doel van deze inspanning was het belang van Mekka en de schoonheid van de godsdienst te laten zien, en op die manier bij te dragen aan verdraagzaamheid en religieuze integratie", zei hij.

Lees ook: Saudi-Arabië schaft vaccinpas voor hadj en Umrah af

Zijn verontschuldigingen worden niet aanvaard, zowel door Arabische als Israëlische internetgebruikers. "U heeft niet alleen de Saoediërs beledigd, maar de moslims van de hele wereld [...] U hebt het Israëlische nationale belang gesaboteerd. U bent een dwaas die een journalistieke integriteit beweert te hebben," schreef Lenny Ben-David, een Israëlische public relations consultant, op Twitter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team