Zoeken

Israël verkocht vóór normalisatie al defensiesystemen aan Marokko

23 juli 2022 - 16:20 - Wereld

©

Israël heeft de afgelopen jaren verschillende defensiesystemen aan Marokko verkocht, waaronder drones, vliegtuigen en tanks. De intentie om het Marokkaans leger te versterken en te moderniseren met Israëlisch materieel dateert van voor de normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen.

Marokko zou in 2014 drie Heron drones gekocht hebben van het Israëlische bedrijf Aerospace Industries, voor een totaalbedrag van 50 miljoen dollar. De drones worden met name ingezet om Marokko te beveiligen tegen aanvallen van Polisario-milities en zijn volgens de Israëlische krant Haaretz een aantal jaren geleden in gebruik genomen.

Lees ook: Marokko nog steeds geïnteresseerd in Israëlische Delilah-raketten

In november 2021 verkocht Israël ook Harop drones aan Marokko. In tegenstelling tot surveillance drones, kunnen deze ’kamikaze drones’ maar één keer worden ingezet. In februari van dit jaar zou Marokko ook het geïntegreerde luchtverdedigingssysteem Iron Dome hebben aangeschaft. Daarmee kunnen aanvallen van helikopters, vliegtuigen, drones en kruisraketten afgeweerd worden.

Lees ook: Marokko gaat wapens produceren in samenwerking met Israël

Naast de militaire samenwerking ontwikkelen de twee landen ook een samenwerking op het gebied van cyberdefensie, zegt dezelfde bron. Daarmee wordt verwezen naar de Pegasus spionagesoftware van het Israëlische bedrijf NSO. De software zou door Marokko gebruikt zijn om de mobiele telefoons van journalisten en mensenrechtenactivisten te hacken. De Marokkaanse autoriteiten blijven dat categorisch ontkennen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team