Zoeken

Iran beschermt door VS gezochte Marokkaanse lid Al-Qaeda

17 september 2022 - 12:00 - Wereld

©

De Marokkaan Mohamed Abatay, alias Abderrahmane Al Maghribi, die door de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten als internationale terrorist wordt aangemerkt, verblijft als voortvluchtige in Iran. Van daaruit controleert hij vermoedelijke terroristische activiteiten.

Iran wordt ervan beschuldigd Al Qaida-terroristen, waaronder Marokkaanse strijders, op zijn grondgebied onderdak en bescherming te bieden. Deze terroristen werden vervolgens door de inlichtingendiensten van Teheran gebruikt om terroristische activiteiten uit te voeren of te controleren. Een van de Marokkanen, "Mohamed Abatay, alias Abd Al Rahman Al-Maghribi, werd aangesteld om terroristische groepen te trainen in het gebruik van onbemande vliegtuigen", meldde het dagblad Assabah. Het verwees naar een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst.

In het document staat: "Mohamed Abatay, omschreven als een vos van Al-Qaida, is de belangrijkste leider van terroristische cellen in Iran. Dit biedt hem bescherming. Abatay was lange tijd leider van al-Sahab, de mediatak van Al Qaida. Hij wordt beschouwd als de favoriet om Ayman al-Zawahiri op te volgen aan het roer van de terreurorganisatie al-Qaida."De in Marrakesh geboren Marokkaan was jarenlang een invloedrijk lid van al-Qaida en bekleedde sinds 2012 de functie van directeur-generaal van de terroristische organisatie in Afghanistan en Pakistan", aldus het Amerikaanse rapport.

Tijdens de militaire operatie tegen Al Qaida-oprichter Osama bin Laden in 2011 vonden de Amerikaanse diensten documenten waaruit bleek dat "Mohamed Abatay, schoonzoon en voornaamste adviseur van Ayman al-Zawahiri, naar Iran was vertrokken". Van hieruit bleef hij de wereldwijde activiteiten van Al Qaida volgen". Het Marokkaanse Al Qaida-lid, naar wie de Amerikanen actief zoeken, geniet nog steeds Iraanse bescherming. Volgens Iran vormt Abatay "een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit van verscheidene landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team