Zoeken

Minister Nasser Bourita haalt uit naar Iran

6 oktober 2022 - 12:00 - Marokko

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken heeft maandag tijdens een gezamenlijke conferentie met zijn Jemenitische ambtgenoot, Ahmed Awad Bin Mubarak, gezegd dat Iran momenteel de "officiële sponsor" is van separatisme en terrorisme in de Arabische wereld.

De verklaring van Nasser Bourita volgt op bedreigingen en aanvallen op Jemen door de Houthi-rebellen die door Iran gefinancierd worden. Volgens hem is de kwestie "een gevaar voor de continentale en internationale vrede en stabiliteit" geworden. Landen die deze actoren bewapenen met geavanceerde technologieën, moeten volgens hem ten overstaan van de internationale gemeenschap de volledige verantwoordelijkheid op zich nemen.

Lees ook: Iran wil diplomatieke betrekkingen met Marokko herstellen

"Deze niet-gouvernementele actoren hebben, in tegenstelling tot officiële regeringen, geen wettelijke verantwoordelijkheid en zijn dus ook geen partij bij demilitarisatie-overeenkomsten of overeenkomsten inzake het gebruik van wapens. Iran mag geen misbruik blijven maken van dit vacuüm om de veiligheid en stabiliteit in de Arabische regio te ondermijnen. We zien dit in Jemen, we zien het in Noord-Afrika en ook Marokko lijdt onder deze inmenging," aldus Bourita.

Lees ook: Marokko en Iran in religieuze concurrentie in West-Afrika

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken dankte minister Bourita voor het "duidelijke en oprechte standpunt ten aanzien van" de moeilijke situatie in zijn land. "Voor ons in Jemen zijn de dingen heel duidelijk," zei hij. Ahmed Awad Bin Mubarak voegde eraan toe dat in 2012 "op hetzelfde moment dat de Jemenieten in gesprek waren om een consensus te vinden, Iran de Houthi’s aan het voorbereiden was en het bewapende voor een volgende zet".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team