Zoeken

Internationale concurrentie om Marokkaanse HSL

9 april 2024 - 08:00 - Economie

©

Spanje, Frankrijk en China strijden om de lucratieve contracten voor de aanleg van hogesnelheidslijnen in Marokko. Deze projecten maken deel uit van de voorbereidingen op het WK 2030, dat Marokko samen met Spanje en Portugal organiseert.

De Marokkaanse spoorwegmaatschappij ONCF heeft onlangs een aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van een 375 kilometer lange HSL-lijn tussen Kenitra en Marrakech. De deadline voor de inschrijving is 23 juni 2024. De lijn zal bestaan uit zeven gedeeltes, variërend van 36 tot 64 kilometer, en omvat de stedelijke gebieden van Rabat-Salé, Casablanca en Marrakech. Het project is onderdeel van een grootschalige investering van 37 miljard dirham in de Marokkaanse spoorweginfrastructuur.

Lees ook: HSL Kenitra-Marrakech: project vordert snel

De aanbesteding omvat ook het ontwerp en de bouw van de spoorlijn, die geschikt moet zijn voor treinen met een snelheid van 350 km/u. Naast de rails worden er ook stations, seininrichtingen, communicatiesystemen en een onderhoudscentrum in Marrakech gebouwd.

Lees ook: Marokkaanse HSL centraal in Europese rivaliteit

De ONCF heeft een ambitieuze strategie voor de ontwikkeling van het Marokkaanse spoorwegennet. Tegen 2040 wil de maatschappij 43 steden met elkaar verbinden per trein en het aandeel van treinreizigers in de totale bevolking verhogen van 50% naar 87%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team