Zoeken

Einde Omikrongolf in Marokko

2 maart 2022 - 17:40 - Marokko

©

Het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming heeft dinsdag het einde van de Omikrongolf in Marokko aangekondigd. De bekendmaking komt er na twee opeenvolgende weken van code groen en het begin van de post-golf fase, of de mogelijke derde tussenperiode.

Tijdens de presentatie van de tweemaandelijkse evaluatie van de epidemiologische situatie in Marokko, voor de periode van 15 tot en met 28 februari 2022, meldt coördinatator Mouad Mrabet, van het centrum voor noodsituaties van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming, dat de Omikrongolf zoals verwacht, een snelle en korte golf was. De golf heeft 11 weken geduurd en bereikte zij hoogtepunt in de week van 17 tot 23 januari 2022.

Lees ook: Covid-19: Marokko terug in code groen

"In tegenstelling tot de Deltagolf is de Omikrongolf minder virulent en minder dodelijk. Het percentage ernstige en kritieke gevallen tijdens de Deltagolf bedroeg 4,3%, terwijl dit percentage tijdens de Omikrongolf maar 2% bedroeg, wat minder dan de helft is", aldus de ambtenaar. Hij legt uit dat de week van 21 tot 27 februari gekenmerkt werd door een voortzetting van de snelle daling van het aantal nieuwe gevallen, voor de vijfde opeenvolgende week. Er is ook een "voortdurende daling van het percentage positieve tests, die gingen van 24,4% tijdens de piekweek, naar 1,9% vorige week".

Het reproductiegetal is nu al 38 dagen onder de 1 gebleven en bedroeg vorige week 0,79. Wat de andere indexen betreft, zegt Mrabet dat het aantal ernstige gevallen op de intensive care met 40% is gedaald tot 133 gevallen. In totaal verlieten 171 patiënten deze diensten nadat hun gezondheidstoestand was verbeterd. Ook het aantal sterfgevallen is met 26% gedaald naar 84 gevallen in vergelijking met de week ervoor.

Lees ook: Marokko stelt Covid-19 gelijk aan seizoensgriep

Het sterftepercentage lag tot maandag op 0,6% voor de Omikrongolf en 1,3% voor de Deltagolf, wat een daling met bijna de helft vertegenwoordigt, voegde de ambtenaar eraan toe. Volgens hem kan de daling worden verklaard door verschillende factoren, waaronder de doeltreffendheid van de vaccinatiecampagne, maar ook de specifieke kenmerken van het virus en de ontwikkeling van de kennis erover.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team