5 september 2021 - 18:20 - Wereld
Een aantal Marokkanen die in Algerije wonen zijn niet bezorgd over het besluit van Algiers om de diplomatieke betrekkingen met Rabat te verbreken. Volgens Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, hebben Marokkanen in het buurland ook niets te vrezen.
"Ik doe mijn werk, ik doe niet aan politiek. Ik win mijn brood en weet dat ik niets riskeer zolang ik juist blijf handelen", zegt Miloud, een Marokkaanse metselaar die in Kabylië werkt, aan DW. De regio werd kortgeleden verwoest door branden, waar Marokko door Algerije verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit is één van de redenen van het verbreken van de diplomatieke banden.
Lees ook: Algerije: Marokkanen leven in angst voor uitzetting
Miloud woont al ruim twee jaar in Algerije. Hij wil niets te maken hebben met de spanningen tussen de twee landen en stelt zich thuis te voelen in Algerije. "Er is geen enkel verschil tussen de twee volkeren. Ik heb hier nooit problemen gehad en ben ook niet bang."
Omar, een andere Marokkaan in Algerije, is ook niet bezorgd door de politieke spanningen tussen Rabat en Algiers. "Mijn accent is Algerijns, ik woon hier al 20 jaar. Voorlopig voel ik me hier goed, ik hoop dat dat zo zal blijven", zegt de stukadoor.
Lees ook: Algerije: "Rabat en Tel Aviv verantwoordelijk voor branden"
In Algerije wonen naar schatting ruim 500.000 Marokkanen. Tijdens het bewind van Houari Boumédiène werden 350.000 Marokkanen het land uitgezet vanwege een diplomatieke crisis tussen de twee buurlanden. In 1979 had Marokko ook 300.000 Algerijnen weggestuurd. In 1994, toen de landsgrenzen werden gesloten, stuurde Marokko ongeveer 1 miljoen Algerijnen terug naar hun land. Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, liet enkel dagen geleden weten dat Marokkanen in Algerije "in de best mogelijke omstandigheden leven" en niets te vrezen hebben.
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit