Zoeken

Crisis Marokko-Algerije: "Marokkanen in Algerije moeten niets vrezen"

5 september 2021 - 18:20 - Wereld

©

Een aantal Marokkanen die in Algerije wonen zijn niet bezorgd over het besluit van Algiers om de diplomatieke betrekkingen met Rabat te verbreken. Volgens Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, hebben Marokkanen in het buurland ook niets te vrezen.

"Ik doe mijn werk, ik doe niet aan politiek. Ik win mijn brood en weet dat ik niets riskeer zolang ik juist blijf handelen", zegt Miloud, een Marokkaanse metselaar die in Kabylië werkt, aan DW. De regio werd kortgeleden verwoest door branden, waar Marokko door Algerije verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit is één van de redenen van het verbreken van de diplomatieke banden.

Lees ook: Algerije: Marokkanen leven in angst voor uitzetting

Miloud woont al ruim twee jaar in Algerije. Hij wil niets te maken hebben met de spanningen tussen de twee landen en stelt zich thuis te voelen in Algerije. "Er is geen enkel verschil tussen de twee volkeren. Ik heb hier nooit problemen gehad en ben ook niet bang."

Omar, een andere Marokkaan in Algerije, is ook niet bezorgd door de politieke spanningen tussen Rabat en Algiers. "Mijn accent is Algerijns, ik woon hier al 20 jaar. Voorlopig voel ik me hier goed, ik hoop dat dat zo zal blijven", zegt de stukadoor.

Lees ook: Algerije: "Rabat en Tel Aviv verantwoordelijk voor branden"

In Algerije wonen naar schatting ruim 500.000 Marokkanen. Tijdens het bewind van Houari Boumédiène werden 350.000 Marokkanen het land uitgezet vanwege een diplomatieke crisis tussen de twee buurlanden. In 1979 had Marokko ook 300.000 Algerijnen weggestuurd. In 1994, toen de landsgrenzen werden gesloten, stuurde Marokko ongeveer 1 miljoen Algerijnen terug naar hun land. Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, liet enkel dagen geleden weten dat Marokkanen in Algerije "in de best mogelijke omstandigheden leven" en niets te vrezen hebben.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team