Zoeken

Algerije wil niet zwichten voor Marokkaanse "chantage" over gaspijpleiding

1 juli 2021 - 17:40 - Wereld

©

Het Algerijnse gasbedrijf Sonatrach heeft voorzorgsmaatregelen genomen voor het geval Marokko het concessiecontract voor de Maghreb-Europa gaspijpleiding, dat in november afloopt, niet verlengt. Dit heeft Toufik Hakkar, de CEO van het gasbedrijf, onlangs bekend gemaakt.

Volgens Hakkar kan Algerije voldoen aan een toenemende vraag naar gas vanuit Spanje, en is dit niet afhankelijk van de eventuele verlenging van het concessiecontract voor de Maghreb-Europa gaspijpleiding door Marokko. De CEO zegt zich bewust te zijn van de huidige spanningen tussen Marokko en Algerije die worden veroorzaakt door meningsverschillen over het conflict in de Sahara, maar stelt ook dat Algerije niet zal zwichten voor de Marokkaanse "chantage".

Lees ook: Nieuwe onderhandelingen over Maghreb-Europa aardgaspijpleiding

Enkele weken geleden maakte de Spaanse krant El Mundo bekend dat Koning Mohammed VI zou hebben besloten om de onderhandelingen over de verlenging van het concessiecontract stop te zetten. Volgens Hakkar verlopen de onderhandelingen echter op een normale manier en hebben Marokko en Algerije nog geen akkoord bereikt omdat er nog geen overeenstemming is over de technische en commerciële aspecten van het contract. "Je kunt zo’n contract niet van de ene op de andere dag stopzetten," vertelt Hakkar.

Door de Maghreb-Europa gaspijpleiding worden Spanje en Portugal via Marokkaans grondgebied voorzien van Algerijns gas. "Zelfs als Marokko zou besluiten de concessie niet te verlengen en te stoppen met het passeren van gas via deze infrastructuur, is de levering aan Spanje verzekerd", menen experts. Zo is er de gaspijpleiding Medgaz waarmee er direct vloeibaar aardgas wordt getransporteerd van Algerije naar Spanje. Via deze leiding wordt er meer gas naar Europa geëxporteerd dan met de Maghreb-Europa pijpleiding, die in slechts 15% van de Spaanse behoefte aan aardgas voorziet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team