Zoeken

Marokko-Algerije: Spanje wil "bijdragen tot klimaat van rust"

2 september 2021 - 18:20 - Wereld

©

Na de verbreking van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Algerije, sprak de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, de wens van zijn land uit om bij te dragen tot een klimaat van kalmte, rust en goed nabuurschap in het westelijk Middellandse Zeegebied.

"Spanje wil goede betrekkingen met zijn belangrijkste partners en wil ook graag dat deze partners de best mogelijke betrekkingen met elkaar onderhouden. Dit verlangen is legitiem, vooral omdat wij datzelfde westelijke Middellandse Zeegebied delen. Wij willen graag bijdragen tot een klimaat van rust, kalmte en goed nabuurschap. Dit is ons vaste doel voor deze regio, zowel voor Marokko als voor Algerije", aldus José Manuel Albares in een interview met de krant La Vanguardia.

Lees ook: Vrees voor instabiliteit in Maghreb door spanningen Marokko-Algerije

Algerije heeft de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken wegens "vijandige handelingen". Het land heeft ook voornemens vanaf 31 oktober geen gebruik meer te maken van de gaspijpleiding die door het koninkrijk loopt. Op die datum loopt het samenwerkingscontract af. Over de eventuele gevolgen van dit besluit, zei José Manuel Albares dat "de regering altijd de belangen van Spanje zal verdedigen. Wij bespreken en analyseren de situatie met Algerije. Laten we niets overhaasten. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken".

Lees ook: Reactie Iran op breuk betrekkingen Marokko-Algerije

Wat de kwestie van de Sahara betreft, verzekert het hoofd van de Spaanse diplomatie dat Spanje "altijd binnen het kader van de Verenigde Naties zal werken. De relatie tussen Marokko en Spanje gaat over een rijk en breed netwerk van belangen van allerlei aard [...]. De betrekkingen tussen Spanje en Marokko moeten daarom in hun geheel worden gezien", benadrukte Albares.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team