Zoeken

Waarom Marokko het Russische Spoetnik V vaccin nog niet heeft ontvangen

31 maart 2021 - 18:00 - Marokko

©

Hoewel Marokko eind maart een eerste partij van het Russisch Spoetnik-vaccin had moeten ontvangen, is dat inmiddels nog steeds niet het geval. En niet zonder reden, want tot dusver is er geen handelsovereenkomst tussen de twee landen ondertekend.

In een verklaring aan het Spaanse nieuwsagentschap EFE op 11 maart, zei de Marokkaanse minister van Volksgezondheid Khalid Aït Taleb dat "Marokko 1 miljoen doses van het Russische vaccin Spoetnik V heeft besteld" en dat "de doses in twee batches aan het koninkrijk zullen worden geleverd. De eerste partij in maart, de tweede in april, afhankelijk van de beschikbaarheid van de Russische fabrikant". Twee dagen eerder had hij met ambtenaren van het Russische directe investeringsfonds (RDIF) gesproken, in de hoop een akkoord te bereiken over de voorwaarden van het commerciële contract voor het op de markt brengen van het vaccin Spoetnik V.

Tot op heden heeft Marokko nog geen levering van het Russische vaccin ontvangen. De Russische ambassadeur in Rabat, Shuvaev Valerian Vladimirovich, die door Hespress werd gecontacteerd, zei dat de vertraging in de levering te verklaren is door het feit dat er geen commerciële overeenkomst bestaat tussen zijn land en het koninkrijk betreffende een mogelijke levering van het vaccin Spoetnik V, dat in één enkele dosis wordt toegediend. Hij verzekerde echter dat "er geen problemen of belemmeringen zijn met betrekking tot het op de markt brengen van het Russische vaccin in Marokko. Volgens hem zijn er enkel "technische en financiële kwesties die moeten worden opgelost voordat het commerciële contract tussen beide partijen wordt ondertekend”.

Valerian Vladimirovich legt ook uit dat er veel factoren een rol spelen bij het op de markt brengen van het Russische vaccin, met name wat betreft de leveringstermijnen en de productiecapaciteit van de fabrikant, alsmede de beperkingen om aan de nationale behoeften van Rusland te voldoen.

Meer dan 40 landen, waaronder Algerije, Tunesië en Marokko, Egypte, Syrië, Jordanië, Irak, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Pakistan, Turkmenistan en Oezbekistan, Rusland, Wit-Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, India en Venezuela, hebben Spoetnik V goedgekeurd in het kader van de Covid-19-campagne. Het Russische vaccin is voor 91,6% effectief tegen symptomatische vormen van de ziekte, aldus The Lancet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team