Zoeken

In Marokko geassembleerde elektrische motorfietsen op de markt

16 januari 2022 - 19:00 - Marokko

©

De onderneming e-Move Véhicules brengt elektrische motorfietsen op de markt, die volledig geassembleerd worden in Marokko. De batterij heeft, afhankelijk van het model, een actieradius van 70 km tot 140 km en kan worden opgeladen via een normaal stopcontact. De voordelen van deze elektrische motorfietsen zijn legio: geen lawaai, geen rook en geen onderhoud.

Het gaat om motorfietsen van het merk "E-Move", waarvan de eerste verkooppunten in Fez zijn geopend, meldt L’Economiste. De prijzen variëren van 4500 tot 10.000 dirham voor scooters. De verzekeringskosten bedragen ongeveer 500 dirham per jaar voor het hele gamma. De bromfietsen worden volledig geassembleerd in een fabriek op een terrein van 6 hectare in Berrechid, opgezet met 100% Marokkaans kapitaal, aldus de krant.

Lees ook: Eerste 100% Marokkaanse laadstation gepresenteerd

Volgens Abdelaziz Alazrak, de voorzitter van het bedrijf dat een dochteronderneming is van de Azzahra holding, wordt de investering gehinderd door het gebrek aan gekwalificeerd personeel. Een van de overwogen oplossingen bestaat in de aanwerving van afgestudeerden van het instituut voor opleiding in de automobielindustrie IFMIA.

"Onze aanpak ligt in de lijn van de nationale strategie voor duurzame ontwikkeling die aanbeveelt om op zoek te gaan naar vervoermiddelen die binnen het bereik liggen van Marokkaanse burgers. De motorfietsen die we vervaardigen zijn in het bijzonder gericht op middelbare scholieren en universiteitsstudenten. Dankzij hun betaalbare prijs zullen ze bijdragen tot de ontsluiting van afgelegen regio’s die niet over openbaar vervoer beschikken", zegt hij.

Hij voegt daaraan toe dat ze over een capaciteit beschikken voor de productie van ongeveer 100 eenheden per dag. Maar in de opstartfase schommelt de productie rond de veertig per dag. We hebben een dertigtal mensen in dienst, waaronder ingenieurs en technici, en we zijn van plan dit aantal vóór eind 2022 op te trekken tot een honderdtal.

Lees ook: Elektrische voertuigen: Marokko tekent overeenkomst met Brazilië

De bedrijfsleider verzekert dat de motorfietsen gecertificeerd zijn, waarbij hij aangeeft dat de e-Move motorfietsen goedgekeurd zijn door het Nationaal test- en certificeringscentrum CNEH en de Europese homologatiedienst Idiada, op basis van Europese en VN-aanbevelingen. Dit maakt de weg vrij voor export. Na Fez is de e-Move fabriek in gesprek met andere dealers, met name in Casablanca, Agadir, Beni Mellal, Meknes en Taza.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team