Zoeken

Marokkaanse jeugd: In Marokko gaan wonen? Misschien!

6 augustus 2011 - 20:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Voor hen is Koning Mohammed VI de garant van de stabiliteit in het land. Sociale verschillen in Marokko vinden ze shockerend. Over de nieuwe Grondwet hebben ze horen praten, maar kennen deze niet echt. De politiek interesseert ze niet. "Zij" zijn de jonge Marokkanen in de wereld.

Deze jongeren, allen tussen 18 en 25 jaar oud, ontmoet door het weekblad "La Vie Eco" tijdens de derde editie van de Summer Schools georganiseerd door het ministerie van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, te Casablanca van 16 t.e.m. 26 juli, zijn unaniem. Marokko heeft een grote vooruitgang geboekt op het gebied van infrastructuur, maar de kloof tussen arm en rijk blijft groeien.

Deze jonge mensen, waaronder een meerderheid Frans-Marokkanen, zijn gehecht aan hun religie en hun land van herkomst alhoewel ze deze in sommige gevallen nauwelijks kennen. Ze zeggen zich aangenaam verrast door de veranderende houding in Marokko. Voor hen is Ramadan heilig. Zij zien in deze maand en in het gebed een manier om hun identiteit in hun gastland te doen leven.

Het idee van een verhuizing naar Marokko en er een gezin te stichten, is niet volledig uitgesloten door de geïnterviewde jongeren. Sommigen zouden graag de stap doen, maar dans wel met de sociale voordelen van hun gastland. Omar, een jonge Frans-Marokkaanse student, zegt bijvoorbeeld een verhuizing naar Marokko serieus te overwegen omdat, volgens hem, het levenskwaliteit er beter is en het land een groot ontwikkelingspotentieel heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team