Zoeken

Definitieve terugkeer Marokko geheim gehouden

25 oktober 2012 - 12:38 - Marokko

©

190.000 Marokkanen uit het buitenland zijn dit jaar niet teruggekeerd naar hun gastland. Dat meldt het ministerie van Marokkanen in het buitenland. In 2011 waren dat er 200.000, waarvan een meerderheid de economische crisis in de gastlanden ontvlucht.

Meer dan twee miljoen Marokkanen hebben zich op vakantie in Marokko begeven tijdens de 2012 Marhaba-operatie (5 juni-15 september). Minder dan 1,9 miljoen zijn teruggekeerd naar hun gastland, volgens cijfers van het ministerie van Marokkanen in het buitenland.

Vele Marokkanen die definitief in Marokko gaan wonen, houden dit zo geheim mogelijk. Ook praten ze liever niet over de economische crisis die hen hun gastland hebben doen verlaten. Bij het ministerie is de reactie hetzelfde, heel weinig informatie wordt over deze definitieve terugkeren vrijgegeven.

Een studie van het Spaanse Instituut Colectivo Loe meldde onlangs dat Marokkanen in Spanje (800.000) en Italië (600.000) ernstige sociale en financiële moeilijkheden ervaren, en dat duizenden van hen daarom in Marokko zijn gaan wonen.

In Marokko weigert de regering over een massale terugkeer te spreken. Ook zouden Marokkanen getroffen door de economische crisis, liever van zuid naar noord Europa migreren dan in Marokko te gaan wonen, waar de toekomst onzeker is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team