Zoeken

HRW hekelt macht Koning Mohammed VI

24 januari 2012 - 12:39 - Marokko

©

De hervorming van de grondwet waarborgt de mensenrechten in Marokko, maar koning Mohammed VI behoudt bijna al zijn macht, zegt Human Rights Watch (HRW) in zijn jaarverslag zondag vrijgegeven in Caïro.

De erkenning van het amazigh als officiële taal, de afschaffing van marteling, ontvoering en willekeurige detentie, en het recht op een eerlijk proces, zijn allen positieve punten van de nieuwe grondwet, goedgekeurd door 98,49% van de Marokkanen op 1 juli 2011.

Het rapport heeft het ook over de vrijheid van vergadering en de soms brutaal verspreidde demonstraties van Beweging 20 februari. HRW is van mening dat de Marokkanen nu willen zien "wat de grondwettelijke principes in praktijk betekenen".

HRW verwelkomt echter de inspanningen van Marokko in de strijd tegen het terrorisme, daarbij verwijzend naar de arrestatie en berechting van Adil El Athmani, auteur van de aanslag op café Argana in Marrakech, en acht medeplichtigen.

De organisatie komt in dit verslag ook terug op de honderden arrestaties na de aanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca, zonder dat de opgepakte personen berecht werden.

Tot slot uit Human Rights Watch scherp kritiek op de persvrijheid in Marokko en de vele verboden onderwerpen waaronder de koning en de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team