Zoeken

HRW eist einde onderdrukking betogingen Marokko

15 juli 2011 - 07:56 - Marokko

©

"Een grondwet aannemen is niet genoeg wanneer de individuele vrijheden niet gerespecteerd worden" zei maandag Sarah Leah Whitson, directeur van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van Human Rights Watch (HRW).

De toepassing van de nieuwe grondwet, goedgekeurd door volksreferendum op 1 juli dit jaar, moet worden gebruikt om repressieve wetten en praktijkenwaarvan de politie gebruik maakt om een aantal demonstraties te onderdrukken in het land sinds 20 februari, te herzien.

Een aantal leden van de Beweging 20 februari ondervraagd door HRW, melden dat ze zijn onderdrukt door de politie en schatten dat meer dan 100 betogers werden aangehouden tijdens de demonstraties op 13 maart te Casablanca. Minstens één demonstrant is ook overleden aan zijn verwondingen, hoewel de oorzaken van zijn dood onduidelijk zijn, merkt HRW op, verwijzend naar Kamal Omari.

Vandaag de dag is de uitdaging voor de Marokkaanse overheid een echte naleving van de mensenrechten, zei Sarah Leah Whitson, die in haar verklaring terugkomt op de fundamentele mensenrechten, waaronder vrijheid van meningsuiting in al zijn vormen, met nadruk op het belang om de Marokkaanse perswet te hervormen.

Een aantal demonstraties zijn in Marokko onderdrukt geweest sinds 20 februari, namelijk die van 15, 22, 28 en 29 mei, volgens HRW die haar rapport baseert op getuigenis van demonstranten.

HRW roept de Marokkaanse autoriteiten ook op om artikel 19 van de Marokkaanse wet na te leven. Deze heeft betrekking op de openbare bijeenkomsten en zegt dat de orderdiensten eerst drie maal de demonstrant verbaal moeten verwittigen door middel van een luidspreker alvorens kracht te gebruiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team