Zoeken

Human Rights Watch eist de vrijlating van Rachid Nini

7 december 2011 - 10:30 - Marokko

©

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft dinsdag de Marokkaanse autoriteiten opgeroepen om de gevangenisstraf van één jaar van de journalist Rachid Nini, die sinds 28 april jl. in de gevangenis zit wegens het publiceren van valse beschuldigingen en feiten over de krant Al Masae, te annuleren.

De journalist veroordeeld volgens het Wetboek van Strafrecht, zit momenteel zijn straf uit in de gevangenis Oukacha in Casablanca. Nini werd ook vervolgd voor "minachting van de besluiten van de rechtbank" en "het verkondigen van misdrijven die niet hebben plaatsgevonden".

Sarah Leah Whitson, directeur van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van Human Rights Watch is formeel, Rachid Nini’s veroordeling tot gevangenisstraf door de Marokkaanse autoriteiten is volledig in strijd met de vrijheid van meningsuiting, dat gewaarborgd wordt door de nieuwe grondwet.

Volgens de organisatie voor de rechten van de mens, zou Marokko alle wetgevingen die "laster en minachting" tegen publieke figuren criminaliseren, moeten afschaffen.

Sinds zijn opsluiting op 28 april, is Rachid Nini gestopt met het schrijven van zijn persartikels.Hij is zelfs vervangen door Abdallah Damoune, die nu de nieuwe redacteur van de krant Al Masae is.

Ondanks verschillende verzoeken om vrijlating op borgtocht van zijn advocaten, werd Rachid Nini niet vrijgelaten. Volgens HRW zou hij zelfs niet toegestaan worden te schrijven in de gevangenis.

Bladna.nl