Zoeken

Marokkaanse studenten krijgen beurs in Nederland dankzij nieuw akkoord

12 oktober 2023 - 13:00 - Marokko

©

Een stap voorwaarts in de academische samenwerking tussen Marokko en Nederland. Eerder deze week werd in Rabat een overeenkomst ondertekend dat Marokkaanse doctoraatsstudenten de kans biedt om beursprogramma’s in Nederland te volgen.

De overeenkomst, ondertekend door de Marokkaanse minister van Hoger Onderwijs, Wetenschappelijk Onderzoek en Innovatie, Abdellatif Miraoui, en de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher, heeft als doel de innovatiestructuren te ondersteunen, linguïstische en overdraagbare vaardigheden te versterken, en de kwaliteit en het bestuur in het hoger onderwijs te bevorderen. Dankzij deze samenwerking zal Nederland jaarlijks voor 1,6 miljoen euro bijdragen aan het Programma voor Hoger Onderwijs en Technische en Beroepsopleiding dat actief is in 39 landen, met Marokko als eerste ondertekenaar.

Lees ook: Nederlandse minister Schreinemacher in Marokko voor samenwerking

Bovenop de financiële bijdrage, willen beide landen uitwisselingsprogramma’s ontwikkelen om de inzetbaarheid van jongeren te vergroten door kennis en expertise op het gebied van hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en innovatie te delen. Abdellatif Miraoui benadrukte dat het aantal gezamenlijke wetenschappelijke publicaties in de afgelopen twaalf jaar is toegenomen tot 2000, op gebieden als natuurkunde, astronomie, engineering en geneeskunde. Liesje Schreinemacher gaf aan dat de overeenkomst ook zal bijdragen aan het versterken van de bilaterale banden, met een focus op disciplines als water en energie.

Lees ook: Marokko zoekt Nederlandse investeerders voor legale cannabis

De bijeenkomst, bijgewoond door de Nederlandse ambassadeur in Marokko, Jeroen Roodenburg, bood beide partijen de gelegenheid om te spreken over het versterken van de bilaterale relaties in hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team