Zoeken

Stijging dieselprijs: slechte tijden voor Marokkaanse professionals

20 maart 2022 - 11:00 - Economie

©

Sinds 16 maart zien de werknemers in de vervoerssector in Marokko alles zwart omdat de detailhandelsprijs van brandstof in benzinestations is verhoogd tot 14,18 dirham. Transporteurs en bedrijven die hun eigen opslagtanks hebben en goedkopere diesel rechtstreeks van de oliemaatschappijen kopen, bleven ook niet van deze situatie gespaard.

Aan het benzinestation bedraagt de prijs 14,18 dirham per liter benzine en ongeveer 12 dirham voor een liter diesel. Alle pogingen van handelaren om de reden voor de plotselinge prijsstijging te achterhalen zijn mislukt. Zij vrezen dat hun voorraden uitgeput zullen raken en dat zij gedwongen zullen zijn het hoofd te bieden aan kunstmatig opgedreven prijzen.

Lees ook: Marokko: schommelende dieselprijzen worden doorgerekend

"Op dit moment heb ik ongeveer 70 ton. Ik kan er maar drie dagen mee werken. Ik wilde een bestelling plaatsen, maar helaas is het verschil ongeveer 1,60 dirham", zegt een handelaar. Hij meent dat de contracten waarover tot dusver is onderhandeld, gebaseerd zijn op een prijs die veel lager ligt dan de prijs die de oliemaatschappijen sinds 16 maart hanteren.

Lees ook: Oorlog Oekraïne: welke gevolgen voor Marokkaanse economie?

Om het brandstofverbruik en de verliezen te beperken, hebben vrachtwagenchauffeurs in Marokko besloten af te zien van lange trajecten. De exploitanten doen een beroep op de regering om zich met deze aangelegenheid te bemoeien om hen te beschermen tegen een gevaarlijke situatie.

Bladna.nl