20 juli 2022 - 17:00 - Economie
De brandstofsubsidie, die werd geëist door Marokkaanse vervoersbonden wegens de stijgende prijzen aan de pomp, werd door de regering niet toegekend. Regeringswoordvoerder Mustapha Baitas heeft de redenen voor dit besluit uiteengezet.
Tijdens de openingszitting van de regionale RNI-conferentie in de regio Beni Mellal-Khenifra, heeft Mustapha Baitas verschillende actuele vraagstukken in verband met de koopkracht van Marokkanen besproken.
Lees ook: Marokko zal brandstofprijzen niet subsidiëren
Wat de brandstofsubsidies betreft, één van de belangrijkste eisen van de vervoerders die beweren zwaar verpletterd te worden door de hoge prijzen aan de pomp, benadrukte de minister dat de regering, in tegenstelling tot 2014, andere oplossingen heeft gevonden om de gevolgen van de hoge brandstofprijzen voor de burgers te verzachten.
Als voorbeeld noemde Baitas de rechtstreekse steun aan de handelaars voor een bedrag van ongeveer 2,2 miljard dirham. "Het is gemakkelijk om naar een subsidie-oplossing te grijpen, maar dat hebben wij niet gedaan. Dat hebben wij gedaan in 2014, toen 15 miljard dirham uit het investeringsbudget werd geschrapt, waardoor een aantal structurerende projecten werden stopgezet," aldus de bewindsman.
Lees ook: Afriquia van Aziz Akhannouch doelwit boycotcampagne
"De methode voor de berekening van de prijs van brandstof op de internationale markt is duidelijk en aangezien Marokko de brandstof invoert, zijn er extra kosten voor vervoer en BTW," concludeerde de regeringswoordvoerder.
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?