Zoeken

Tunnelproject Ouarzazate-Marrakech van start

7 april 2022 - 09:40 - Marokko

©

De Marokkaanse regering werkt aan het tunnelproject dat Ouarzazate met Marrakech moet gaan verbinden. Inmiddels zijn de voorbereidende studies reeds van start gegaan.

In antwoord op een schriftelijke vraag van de RNI-afgevaardigde uit Ouarzazate, Youssef Chiri, heeft minister Nizar Baraka van Uitrusting, de resultaten gepresenteerd van voorbereidende studies gewijd aan het tunnelproject dat Ouarzazate met Marrakech moet verbinden via twee routes. Het eerste traject, dat in totaal 7 miljard dirham kost, is 5,5 km lang en zal door de Tichka-pas over de nationale weg N9 lopen. Dit traject vereist de aanleg van een weg van 8,5 km lang en de bouw van een brug. Met een totale kostprijs van 10 miljard dirham vereist het tweede traject van de tunnel, dat 10 kilometer lang is, de aanleg van een weg van 80 kilometer lang en de bouw van 10 bruggen.

Lees ook: Expresweg Tiznit-Dakhla: werken bijna voltooid in Souss-Massa

Nizar Baraka bevestigt dat zijn departement de optie van de Tichka-pas heeft uitgesloten en dus vasthoudt aan de route via de Ourika-vallei. Deze route is niet alleen een alternatief voor de nationale weg N9, maar vermindert ook de reistijd tussen Ouarzazate en Marrakech met 80 minuten voor lichte auto’s en tot 112 minuten voor vrachtwagens, in vergelijking met een besparing van 20 tot 29 minuten voor de route via de Tichka-pas.

Lees ook: Verbreding snelweg Casablanca-Berrechid van start

De kosten van de gedetailleerde voorstudies die het ministerie wil afronden, bedragen 30 miljoen dirham. Na de voltooiing van deze studies, zal het departement in 2022 aanvullende geofysische en geotechnische studies uitvoeren. Daarna moeten er tegen eind 2013 ook nog technische-, economische- en milieustudies met betrekking tot de tunnel en de wegen die ermee zullen worden verbonden worden uitgevoerd, alsook studies met betrekking tot de exploitatie- en de verkeersveiligheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team