Zoeken

Wie gaat de Tichka-tunnel financieren?

9 februari 2023 - 16:00 - Economie

©

De aanleg van een tunnel tussen Ouarzazate en Marrakech gaat binnenkort van start. Voor de financiering van het tunnelproject kijken de uitvoerders van het traject naar het Mohammed VI-investeringsfonds.

De uitvoerders van het tunnelproject tussen Ouarzazate en Marrakech rekenen op het Fonds Mohammed VI voor de financiële constructie. Volgens minister Nizar Baraka van Infrastructuur en Waterstaat moet er een publiek-privaat partnerschap worden opgezet voor de financiering van het project.

Lees ook: Tichka tunnel: definitieve route Ouarzazate-Marrakech bekend

Daarom is het voor de projectleiders van belang om een beroep te doen op het Mohammed VI Fonds, dat een aantal maanden geleden werd opgericht. De interesse voor het fonds voor strategische investeringen heeft ook te maken met de mogelijkheden ervan om middelen aan te trekken van nationale en internationale investeerders, om bij te dragen aan de financiering van structurerende investeringsprojecten.

Lees ook: Minister geeft overzicht nieuwe wegen en snelwegen in Marokko

In januari werd het definitieve traject tussen Ouarzazate en Marrakech onthuld. In zijn antwoord op een schriftelijke vraag van RNI-afgevaardigde Youssef Chiri, presenteerde minister Nizar Baraka in april 2022 de resultaten van de voorbereidende studies voor het tunnelproject tussen Ouarzazate en Marrakech. Ze hebben betrekking op twee trajecten. Met een totale kostprijs van 7 miljard dirham is de eerste 5,5 km lang en zal het door de Tichka-pas op de nationale weg N9 lopen. Dit traject vereist de aanleg van 8,5 km wegen en de bouw van een brug. Het tweede traject van de tunnel, met een totale kostprijs van 10 miljard dirham, vereist de aanleg van 80 km wegen en 10 bruggen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team