Zoeken

Redenen achter noodzaak voor Marokko om Israëlische "Iron Dome" aan te schaffen

18 maart 2023 - 12:00 - Marokko

©

Er zijn verschillende redenen waarom het voor Marokko noodzakelijk is om het Israëlische IJzeren Koepel-systeem te hebben. De twee landen versterken al maanden hun militaire samenwerking.

Een van de redenen waarom Marokko het Iron Dome-systeem nodig heeft, is de inzet van Iraanse drones in Noord-Afrika. Iran heeft deze wapens al geleverd aan het Polisario, onafhankelijkheidsbeweging voor de Marokkaanse Sahara en bondgenoot van Algerije, aldus Hespress.

Lees ook: Israël weigert "Iron Dome" afweersysteem aan Marokko te verkopen

"Nu worden Iraanse drones in Noord-Afrika ingezet, die direct Marokko bedreigen", bevestigt Llewellyn King, een Amerikaanse expert in strategische zaken, in de Boston Herald, eraan toevoegend dat de huidige generatie Iraanse drones licht, goedkoop, gemakkelijk te transporteren en te verbergen zijn. Bovendien kunnen deze drones ballistische raketten vervoeren en tot 24 uur autonoom vliegen.

Lees ook: Marokko wil Israëlische antiraketsysteem "Iron Dome" aanschaffen

Het IJzeren Koepel-systeem werd ontwikkeld met Israëlische technologie en gefinancierd door de Verenigde Staten. Het is voorlopig het enige verdedigingssysteem dat Marokko en de Sahel-landen kunnen gebruiken om de Iraanse dreiging te neutraliseren. "Wat ontbreekt, zijn adequate verdedigingen tegen drone-aanvallen", bevestigt Ilan Berman, senior vice-president van de American Foreign Policy Council.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team