Zoeken

Opmerkelijke ontdekking in grotten in Marokko en Spanje

10 juli 2022 - 17:40 - Wereld

©

Spaanse en Marokkaanse wetenschappers hebben overeenkomsten aangetoond tussen voorwerpen die werden gevonden in een aantal paleolithische grotten in Zuid-Spanje en in Marokko.

De technische en grafische overeenkomsten in de grotten van beide landen werden onderzocht door wetenschappers van verschillende Spaanse instellingen (Universiteiten van Cádiz, Almería, Córdoba, Alcalá de Henares en Granada) en Marokkaanse instellingen (Nationaal Instituut voor Schone Kunsten in Tetouan, Universiteit van Tetouan, Mohammed VI Museum in Rabat en Universiteit van Meknes). De resultaten van het onderzoek, dat meer dan vijftien jaar heeft geduurd, zijn gepubliceerd in het tijdschrift L’Anthropologie.

Lees ook: Voetafdruk groot dinosaurus ontdekt in Imilchil

"De rotsgravures en andere stukken die meer dan 50.000 jaar geleden werden gebeeldhouwd, vertonen zo’n grote gelijkenis met elkaar, dat ze niet los kunnen worden gezien van een menselijke bewoning van dit gebied. Daarnaast laat dit ook zien dat de verbinding tussen de twee kusten veel vroeger tot stand kwam dan tot nu toe werd gedacht", zeggen de onderzoekers aan EFE. Volgens onderzoeker Pedro Cantalejo, tonen de studies van werktuigen, pollen, fauna, afzettingsgesteente en de grotkunst in Marokko, zeer "nauwkeurig" aan dat er tegelijkertijd ook een menselijke bewoning was in Spanje.

Een van de bestudeerde grotten is een grote natuurlijke schuilplaats in een inham die bekend staat als Marsa (tussen Sebta en Tanger), waar de onderzoekers werktuigen en gravures bestudeerden en vaststelden dat ze waren gemaakt volgens dezelfde technieken als voorwerpen die werden gebruikt in de grotten van Ardales (Malaga) en Las Ventanas (Granada). José Ramos, hoogleraar prehistorie aan de Universiteit van Cádiz, benadrukt dat er naast de technieken en afbeeldingen ook overeenkomsten zijn in de leefwijze in de grotten aan beide zijden, als gevolg van de jacht-, verzamel- en visvangstactiviteiten van de Neanderthalergroepen in Marokko en Spanje.

Lees ook: Marokko: 200 kg archeologische botten onderschept

Tijdens de studie werden 126 prehistorische vindplaatsen in het noorden van Marokko bestudeerd. De studie toont het bestaan aan van een kolonie die door professor Ramos als "indrukwekkend" wordt omschreven en die grote gelijkenissen vertoont met die in het zuiden van Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team