Zoeken

Spanje weigert Marokkaan uit te leveren

8 augustus 2022 - 18:20 - Wereld

©

Het Spaanse Nationale Gerechtshof heeft geweigerd een Marokkaan uit te leveren die in februari door de Guardia Civil in Granada was gearresteerd als vermoedelijke smokkelaar van migranten.

Er was een internationaal opsporingsbevel tegen de Marokkaan uitgevaardigd omdat hij lid zou zijn van een crimineel netwerk dat zich bezighoudt met mensensmokkel tussen Afrika en Spanje.

Lees ook: Tot 5000 euro om naar Melilla te gaan

Marokko heeft na zijn arrestatie in februari om zijn uitlevering verzocht. Het verzoek werd echter door de Audiencia Nacional verworpen op grond van het feit dat de rechten van de beschuldigde niet waren geëerbiedigd. De rechters wezen erop dat het verzoek alleen met instemming van de Marokkaanse procureur-generaal kon worden gedaan. Het was niet ondertekend door een rechter, zoals het Spaanse Constitutionele Hof voorschrijft.

Lees ook: Marokkaanse opgepakt voor mensensmokkel in Sebta

De verdachte, lid van een netwerk van mensenhandelaars, was verantwoordelijk voor de huisvesting van "migranten uit de landen ten zuiden van de Sahara". Zij werden ondergebracht in woningen in de regio Tazaghine tussen Al Hoceima en Nador. Van daaruit werden zij in geïmproviseerde bootjes naar de Spaanse kust vervoerd. De verdachte begon als tiener met smokkelen en ontving tot 1500 euro per migrant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team