Zoeken

Gaat Spanje Marokkanen massaal legaliseren?

29 juli 2022 - 16:20 - Wereld

©

Om de tekorten aan arbeidskrachten op te vangen heeft Spanje goed nieuws voor Marokkanen die illegaal in het land verblijven.

De Spaanse regering heeft deze week een hervorming goedgekeurd die immigratie naar het land vergemakkelijkt om tekorten aan arbeidskrachten in de sectoren toerisme en landbouw aan te pakken.

Lees ook: Spanje zoekt geschoolde arbeidskrachten in Marokko

Spanje heeft momenteel in veel sectoren een tekort aan arbeidskrachten, vooral in het toerisme en de landbouw. Daarom werd de hervorming door de Ministerraad goedgekeurd. Het voorziet in "verscheidene verregaande maatregelen" die "een regelmatige, ordelijke en veilige immigratie bevorderen", verzekert de minister van Sociale Zekerheid, José Luis Escrivá.

Als gevolg van deze maatregelen kunnen Marokkaanse onderdanen en andere buitenlanders die al meer dan twee jaar in Spanje wonen en die geen papieren hebben, nu hun verblijfsstatus regulariseren. Zo krijgen ze de kans om legaal te werken in sectoren of opleidingen te volgen waar veel vacatures zijn.

Lees ook: Israël wil Marokkaanse werknemers aanwerven

Ook voor buitenlandse studenten is de hervorming goed nieuws, zij kunnen tijdens hun studie tot 30 uur per week werken en na hun opleiding op de arbeidsmarkt komen zonder drie jaar in Spanje te hoeven wonen.

In een verklaring van het ministerie van Sociale Zekerheid staat dat "deze maatregelen het Spaanse migratiemodel zullen verbeteren, waarvan de procedures vaak traag en ontoereikend zijn en tot lange perioden van onregelmatigheid leiden", met " hoge sociale en economische kosten" voor Spanje als gevolg.

Lees ook: Spanje zal Marokkanen makkelijker kunnen aanwerven

Hoe contradictorisch het ook klinkt, Spanje heeft te kampen met tekorten aan arbeidskrachten in sectoren als horeca, landbouw, bouw of vervoer, en heeft met 13,65% één van de hoogste werkloosheidspercentages in de eurozone.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team