Zoeken

Hebreeuwse cultuur in Marokkaanse universiteit

15 maart 2022 - 17:40 - Cultuur

©

Marokko is voornemens een "leerstoel Hebreeuws recht" op te richten aan de Mohammed V-universiteit in Rabat. Een overeenkomst hiertoe werd afgelopen woensdag ondertekend.

De overeenkomst werd officieel bekrachtigd door de rector van de Mohammed V-universiteit in Rabat, Mohammed Rhachi, de stichtend voorzitter van het Centrum voor Hebreeuwse juridische studies en onderzoek in Marokko, Abdellah Ouzitane, en de uitvoerend voorzitter van de Essaouira Mogador Association, Tariq Ottmani.

Lees ook: Marokkaanse en Israëlische universiteiten bundelen krachten

Volgens de initiatiefnemers heeft deze leerstoel de bevordering van geavanceerd onderzoek op het gebied van het Hebreeuwse recht in Marokko voor ogen, maar ook het creëren van een plaats voor uitwisseling en debat over de relatie en de dialoog tussen islam en jodendom. Ook is het bedoeld als een documentatiefonds met betrekking tot voornoemde aspecten, alsmede een uitbreiding van de Marokkaanse ervaring op het gebied van de rechtbanken, zowel wat betreft hun organisatie als hun rechterlijke activiteit.

Het initiatief zal ook helpen bij het tot stand brengen van Hebreeuws juridisch onderwijs in Marokko en bij het ontwikkelen en uitvoeren van onderzoeksprogramma’s om nationale en internationale onderzoekers binnen of buiten de faculteit te mobiliseren, workshops te helpen organiseren om doctoraalstudenten te begeleiden, wetenschappelijke bijeenkomsten te plannen en alle institutionele samenwerking in verband met de taken van het initiatief tot stand te brengen.

Lees ook: Israël: eerste niet-joodse Marokkaanse studente aan universiteit

Het initiatief ontvangt een jaarlijkse subsidie van de partners om beurzen te verstrekken aan verdienstelijke Marokkaanse doctoraalstudenten en postdocs. Verder zorgen de partners voor de organisatie en deelname van onderzoekers, doctoraatsstudenten en postdocs aan nationale en internationale wetenschappelijke bijeenkomsten over de thema’s van de leerstoel. Het gaat ook om de kosten van de publicatie en de redactie van het op de leerstoel verrichte onderzoek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team