Zoeken

Marokkanen massaal aan het Hebreeuws

22 mei 2022 - 09:40 - Cultuur

©

Na de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël is de belangstelling voor het leren van Hebreeuws toegenomen. Er wonen 2000 Joden in het koninkrijk. Er zijn verschillende redenen voor deze belangstelling.

"We krijgen veel aanvragen voor cursussen Hebreeuws van mensen die de taal willen leren, want Marokkanen houden van talen en staan erom bekend dat ze veel talen kennen," vertelt Einat Levi, economisch adviseur van het Israëlische verbindingskantoor in Rabat, aan Israel Hayom. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven en dienstverleners zijn geïnteresseerd in het leren van Hebreeuws vanwege de economische mogelijkheden.

Lees ook: Israëliërs stimuleren Marokkaans toerisme

Een andere reden voor de belangstelling voor het Hebreeuws is dat het steeds vaker gehoord wordt op binnenplaatsen, markten en in oude steden. Deze keer is het geen initiatief van de Koning of de regering, maar van inwoners en zakenlieden die blij zijn dat het Israëlische toerisme naar Marokko terugkeert als onderdeel van de heropleving van de betrekkingen tussen de twee landen. In de Mellah, een wijk van de havenstad Essaouira, een van de twee wijken waar Joden woonden en waar het Joodse leven intens was, is het bord van de apotheek nu in het Hebreeuws.

Lees ook: Hebreeuwse cultuur in Marokkaanse universiteit

De voorzitter van de Nationale Vereniging van Marokkaanse Toeristengidsen, Hassan Janah, verklaarde in een interview met Assahr Al Maghribia dat veel gidsen in Marrakech, Fez, Essaouira, Rabat, Tanger en Tetouan geïnteresseerd zijn in het leren van het Hebreeuws. Ze gebruiken erkende cursussen om hun kennis van de Joodse cultuur en het Joodse erfgoed te vergroten. Rabat plant al cursussen Hebreeuws voor deze toeristengidsen. De stad heeft een nieuwe masteropleiding geopend aan het Internationaal Instituut voor Toerisme in Tanger. Het combineert cursussen Hebreeuws met cursussen over Joodse culturele plaatsen in Marokko en over Israëlische en Joodse toeristen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team