Zoeken

Marokkaanse en Israëlische universiteiten bundelen krachten

21 september 2021 - 10:00 - Gemeenschap

©

De Internationale Universiteit van Rabat (UIR) en de Ben Gurion Universiteit van de Negev (BGU) in Israël, gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en onderwijs. De twee partijen hebben een overeenkomst gesloten om dit te kunnen doen.

De ondertekeningsplechtigheid van het partnerschap tussen de twee universiteiten vond plaats via Zoom wegens de coronavirus-pandemie. "We kunnen niet wachten tot corona achter de rug is om elkaar persoonlijk te kunnen ontmoeten, in Rabat en in Be’er Sheva, maar intussen zijn wij verheugd dat de academische samenwerking van start is gegaan", aldus de nieuwe partners.

Lees ook: Marokko-Israël: "Veelbelovende vooruitzichten voor samenwerking"

In het kader van het partnerschap zullen de twee universiteiten de wetenschappelijke samenwerking vergemakkelijken door middel van gezamenlijk onderzoek, maar ook het onderwijs en de mobiliteit faciliteren van studenten op het gebied van sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en menswetenschappen. Andere gebieden waarop wordt samengewerkt zijn onderzoek naar het culturele erfgoed van de Marokkaanse Joden op het gebied van antropologie, geschiedenis, sociologie en economie. Om dat te realiseren plannen de universiteiten een afdeling "Mensen uit de MENA-regio".

Lees ook: Israël-Marokko: decennia-oude militaire samenwerking

De twee entiteiten zullen ook een gezamenlijke werkgroep organiseren om onderwerpen te bespreken zoals spiritualisme, landbouw, land, etniciteit en de erfenis van het woestijnkoninkrijk onder de naam "Oase in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, een ecologisch utopia".

Voorafgaand aan de UIR heeft de Ben Gurion Universiteit van de Negev (BGU) ook een partnerschap gesloten met de Mohammed VI Polytechnische Universiteit (UM6P) voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten rond duurzame ontwikkeling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team