Zoeken

Hamas-Israël conflict: wat denken Marokkaanse Joden?

2 november 2023 - 13:00 - Marokko

©

Marokkaanse Joden uiten hun mening over het voortdurende conflict tussen de Palestijnse islamistische beweging Hamas en Israël, ondanks talrijke oproepen tot een staakt-het-vuren.

"Geweld leidt alleen maar tot meer geweld. De oorlog moet stoppen, en de oplossing is de dekolonisatie van Palestina", zegt een Marokkaans-Franse Joodse vrouw die anoniem wil blijven, tegen The New Arab. Volgens haar heeft haar anti-Israëlische standpunt haar veel kritiek opgeleverd binnen de Joodse gemeenschap en tot verhitte debatten in haar synagoge geleid. "Hoewel weinig Marokkaanse Joden dezelfde pro-Palestijnse houding als ik aannemen, heb ik nog nooit iemand ontmoet die het eens is met wat Israël nu doet", voegt ze eraan toe. David, een Marokkaanse Jood uit Marrakech, weigert commentaar te geven op deze "traumatische gebeurtenissen". "Ik ben een Marokkaanse Jood, geen Israëli. Waarom zou ik een officiële verklaring over Israël moeten afleggen?", vraagt hij zich af.

Lees ook: Israël wil Palestijnen naar Marokko verplaatsen

Aan de andere kant voelen sommige Marokkaanse Joden de noodzaak om te spreken over de "wreedheden begaan door Israël" namens hen en hun geloof. "We waren ooit zelf slachtoffer van geweld, we mogen niet hetzelfde doen nu we macht hebben", zegt Sarah, een Joodse vrouw uit Casablanca. "Hamas en Israël brengen roekeloos het leven van burgers in gevaar. De oplossing ligt in diplomatieke gesprekken", voegt ze eraan toe. Volgens haar, en vele andere Joden in Marokko, zouden de Abraham-akkoorden, die het koninkrijk in december 2020 ondertekende, een middel moeten zijn om vredesbesprekingen tussen Israël en Palestina te bevorderen.

Sion Assidon (74), leider van de BDS-beweging in Marokko, gelooft dat "normalisatie rechtstreeks naar een doodlopende weg leidt. Eerdere ervaringen van Egypte en Jordanië laten zien dat er niets te verwachten valt van samenwerking met een koloniale staat". Deze pro-Palestijn, gevestigd in Rabat, voert actie tegen de normalisatie, onder meer door demonstraties die oproepen tot de sluiting van het Israëlische verbindingskantoor in Rabat.

Lees ook: Woede in Marokko na slachting door Israëlisch leger in Jabalia

Ondanks de oproepen tot een staakt-het-vuren blijft Israël aanvallen plegen op Gaza. De Israëlische premier Benyamin Netanyahu verwierp elke oproep tot een staakt-het-vuren. "Oproepen tot een staakt-het-vuren zijn oproepen voor Israël om zich over te geven aan Hamas, aan terrorisme, aan barbaarsheid. Dat gaat niet gebeuren," verklaarde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team