Zoeken

Israël wil Palestijnen naar Marokko verplaatsen

1 november 2023 - 19:00 - Wereld

©

Een document van het Israëlische ministerie van Inlichtingen, gedateerd van 13 oktober en onlangs gepubliceerd door de media, onthult een plan om de burgerbevolking van Gaza naar andere landen, waaronder Marokko, te verplaatsen.

Dit project, dat door Israël als humanitair wordt beschouwd, zou bestaan uit de gedwongen verplaatsing van meer dan twee miljoen Palestijnen uit de Gazastrook, wat zou leiden tot het in twijfel trekken van het bestaan van een Palestijnse staat. De Israëlische regering probeerde gerust te stellen, na de zorgen geuit door Arabische landen, en houdt vol dat dit slechts een "reflectiedocument" is, volgens El Confidencial.

Lees ook: "Palestina is mijn thuis": Marokkanen demonstreren voor Palestina

Het document, waarvan een Engelse kopie is gepubliceerd door het Israëlische medium +972 Magazine, voorziet in de overdracht van duizenden Palestijnen naar Mediterrane landen, en vooral Arabische landen zoals Marokko, Tunesië en Libië, maar ook Europese landen zoals Griekenland en Spanje, die ruime ervaring hebben met migratiebeheer, evenals Canada, dat één van de meest succesvolle immigratiebeleiden ter wereld heeft. Als onderdeel van dit proces vraagt Israël om een "financiële bijdrage" van Arabische landen zoals Saoedi-Arabië.

Volgens sommige waarnemers betekent de publicatie van dit document niet dat de Israëlische regering dit plan zal uitvoeren. Volgens de Financial Times, die twee bronnen dicht bij de zaak citeert, zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben geprobeerd sommige Europese leiders te overtuigen om zich bij het initiatief aan te sluiten en druk uit te oefenen op Egypte om zijn grenzen te openen voor de ontheemden uit Gaza en hen zich in de Sinaï te laten vestigen. Oostenrijk en Tsjechië zouden dit idee steunen, terwijl Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het als onrealistisch zouden beschouwen.

Lees ook: Marokko in militaire coalitie tegen Israël?

Volgens de Egyptische president Abdelfatah Al Sisi zou de huidige oorlog tussen Israël en Gaza "een poging zijn om de burgerbevolking [van Gaza] naar Egypte te laten migreren" om "de Palestijnse zaak, de belangrijkste zaak in onze regio, te elimineren". Het Mishgav Institute, geleid door de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, heeft onlangs een rapport over het onderwerp gepubliceerd, waarin wordt gesteld dat deze oorlog een "unieke en zeldzame kans biedt om de Gazastrook te evacueren".

Bladna.nl