Zoeken

Groene Ramadan: Haagse moskee bant plastic flesjes

12 maart 2024 - 14:30 - Wereld

©

De grootste moskee van Den Haag, de as-Soennah moskee, neemt dit jaar een rigoureuze stap: plastic waterflesjes zijn tijdens de Ramadan verboden. De moskee wil hiermee een statement maken over duurzaamheid en milieubewustzijn.

Normaal gesproken worden er tijdens de vastenmaand duizenden plastic flesjes water uitgedeeld aan de gelovigen. Maar dit jaar krijgen de bezoekers een herbruikbare fles die ze zelf kunnen vullen.

Lees ook: WK 2030: Marokkanen zullen gedwongen afval moeten sorteren

"We willen onze ecologische voetafdruk verkleinen," zegt moskeevoorzitter Abdelhamid Taheri. "Plastic flessen zijn een grote belasting voor het milieu. Bovendien is het verspillen van water, ook in religieuze zin, niet acceptabel."

De moskee biedt de eerste dag van de Ramadan gratis herbruikbare flessen aan. Ook wordt er een kraantje op het plein bij de ingang geplaatst waar mensen hun flessen kunnen vullen. Taheri beseft dat de verandering wennen zal zijn. "De meeste mensen kiezen voor de makkelijke weg. Maar we hopen dat dit initiatief mensen bewuster maakt van hun impact op het milieu."

Lees ook: Dordrechtse statiegeldjager Kamal: "Soms verdien ik 75 euro op een dag!"

Duurzaam Den Haag, een stichting die helpt bij het verduurzamen van de stad, is enthousiast over de stap van de moskee. "Dit is een fantastisch initiatief," zegt een woordvoerder. "We hopen dat meer moskeeën dit voorbeeld zullen volgen." De organisatie hielp onlangs nog bij de installatie van zonnepanelen en een warmtepomp in een moskee.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team