Zoeken

Vlogger veroordeeld voor negatieve publicaties over Utrechtse moskee

6 juli 2021 - 17:00 - Gemeenschap

©

De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft woensdag besloten dat een bezoeker van de Imam Maalik moskee in de Utrechtse wijk Overvecht, zijn negatieve publicaties over het gebedshuis moet stoppen. De man was in zijn vlogs zeer kritisch over de moskee en de stichting.

In 2019 en 2020 plaatste de vlogger meerdere video’s met de titel ’corrupte moskeeën’ op zijn YouTube-kanaal, waarop ruim 25.000 volgers geabonneerd zijn. Hij stopte een korte periode met het maken van de negatieve video’s nadat er een gesprek plaatsvond tussen hem en de stichting achter de Imam Maalik moskee. Maar volgens de rechtbank heeft dat niet lang geduurd en ontstonden er snel nieuwe conflicten. Hij werd samen met zijn neef uit de moskee gezet omdat volgens de stichting beide mannen op dat moment bestuursleden bedreigden. Daarnaast vernielde de man onder meer een camera van de moskee.

Lees ook: Brieven met luiers aan moskeeën Nederland zijn niet strafbaar

De vlogger kreeg daarna een toegangsverbod voor onbepaalde tijd, maar hij trok zich daar niets van aan, waarna er aangifte werd gedaan tegen hem. De zaak werd echter geseponeerd, omdat het bestuur van de moskee niet bevoegd is om een toegangsverbod voor onbepaalde tijd op te leggen. De Utrechter nam de negatieve vlogs weer op, het gaat in totaal om acht video’s die hij op zijn YouTube-kanaal publiceerde. Het bestuur legde vervolgens opnieuw een toegangsverbod op, maar dit keer voor de duur van een jaar. Daarnaast stapte de moskee naar de rechter.

De stichting zegt dat de beschuldigingen in de vlogs over corruptie en financieel wanbeheer vals zijn en dat de moskee hierdoor nu bedreigingen krijgt. "We kunnen allemaal wapens regelen (…) ik blijf jullie moeders terroriseren", luidt één van die bedreigingen. Zo maakt de Utrechter in zijn vlogs vaak gebruik van onder meer het woord ’corrupt’, maar zei hij tijdens de zitting niet te weten wat dit woord betekent. "De man mag openbaar kritisch zijn en zijn mening uiten, maar beschuldigingen van deze aard moeten wél gefundeerd zijn", is te lezen in een persbericht van de rechtbank. De man moet zich een jaar lang onthouden van negatieve uitlatingen over de moskee en moet een boete van 1000 euro betalen. Hij hoeft de gepubliceerde video’s niet te verwijderen en de stichting mag het toegangsverbod voor de moskee handhaven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team