Zoeken

Opening Marokkaans-Algerijnse grens onwaarschijnlijk

22 september 2011 - 22:20 - Marokko

©

De opening van de grenzen tussen Marokko en Algerije zou "onwaarschijnlijk" zijn omdat de twee landen, gevangen in een historische rivaliteit sinds de Zandoorlog, iedereen van de legitimiteit van de Marokkaans-Algerijnse conflict heeft overtuigd, aldus de Frans-Algerijnse Melissa Rahmouni van de NGO Sciences Po Arabische wereld in Parijs.

De sluiting van de grenzen tussen de twee landen en het conflict over de Sahara, doen volgens de auteur denken aan "de instrumentalisering van de Palestijnse kwestie" door "regimes van het Midden-Oosten om mensen af ​​te wijken van hun eigen problemen".

Het Algerijnse regime, dat met de de politieke veranderingen in Marokko, Libië en Tunesië moet leren omgaan, zou eindelijk de vele verzoeken van Marokko tot een normalisering van de betrekkingen beantwoorden volgens Melissa Rahmouni, auteur van meerdere analyses over Algerije.

De auteur heeft het ook over de tussenkomst van koning Abdallah van Saoedi-Arabië, die tijdens zijn ziekteverlof in Marokko, Abdelaziz Bouteflika heeft proberen overtuigen van de noodzaak van open grenzen tussen de twee landen. Deze opening zou bovendien reeds begin dit jaar beslist zijn door de Algerijnse president volgens Westerse diplomatieke bronnen geciteerd door de Marokkaanse krant Akhbar Al Yaoum.

In antwoord op de herhaalde verzoeken van koning Mohammed VI om ​​normalisering, had de Algerijnse president in Tlemcen beweerd dat "er geen problemen zijn tussen tussen Marokko en Algerije" en voegde er niet zonder humor aan toe dat "het probleem van de Westelijke Sahara een VN-probleem is, Marokko is een buurman en broer. We moeten samenwerken".

Sinds augustus draaide een oproep tot een Algerijsne revolutie tegen Bouteflika’s regime op Facebook. De Algerijnse minister van binnenlandse zaken, Dahou Ould Kablia had donderdag "buitenlandse partijen" ervan beschuldigd problemen in Algerije te willen veroorzaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team