Zoeken

Opening Marokkaans-Algerijnse grens imminent

2 maart 2011 - 08:44 - Wereld

©

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft besloten de grenzen van zijn land met Marokko te openen, meldt de daily Akhbar al Yaoum, daarbij verwijzend naar Westerse diplomatieke bronnen.

Het besluit werd genomen dankzij de bemiddeling van koning Abdallah van Saoedi-Arabië, tijdens zijn laatste verblijf in Marokko. Er is mede rekening gehouden met interne Algerijnse factoren, zoals o.a. het toerisme.

Eerder gingen de meerderheid van de Algerijnse toeristen op vakantie naar Tunesië, maar sinds de val van het regime van Ben Ali, lijkt Marokko het beste alternatief voor deze toeristen.

Een Marokkaanse touroperator vertelde Akhbar Al Yaoum dat met de opening van de Marokkaans-Algerijnse grens, het Koninkrijk tussen de 1,5 tot 2 miljoen Algerijnse toeristen per jaar zou kunnen ontvangen. Deze opening zal ook een groot positief impact hebben op de economie van de regio, dat zwaar te lijden heeft gehad van de sluiting van de grenzen tussen de twee landen bijna vijftien jaar geleden.

In gesprekken tussen Abdelaziz Bouteflika met vice U. S. staatssecretaris voor Politieke Zaken William Burns, tijdens een officieel bezoek aan de regio, werd eveneens de gespannen relatie tussen Rabat en Algiers aangehaald en de behoefte aan een verzoening tussen de twee buurlanden.

De Marokkaans-Algerijnse grenzen werden gesloten in 1994 na de aanslagen van Atlas Asni in Marrakesh. Reeds vorig jaar in juni, gaf de Franse krant "Le Monde" aan dat de sluiting 2 punten groei in de Maghreb kostte per jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team