Zoeken

Geweld grijpt sociale media in Marokko

1 maart 2021 - 11:20 - Marokko

©

In Marokko circuleert een nieuwe soort video’s op sociale netwerken en vooral op YouTube. Het gaat voornamelijk om video’s met een gewelddadige inhoud die gemaakt zijn door jongeren die naar opwindende situaties zoeken en die geweld gebruiken om hun superioriteit te tonen.

Hespress bericht dat sociale medianetwerken in Marokko al weken worden geteisterd door video’s van gevechten op straat of op stranden. De beelden worden door jongeren gemaakt die naar nieuwe uitdagingen zoeken of hun kracht willen tonen. De makers van deze video’s zijn een race aangegaan naar het grootst aantal bezoeken. Volgens hen gaat het om "sportieve video’s".

Tijdens de gevechten worden soms messen en stokken gebruikt. Het merendeel van de filmpjes worden in Casablanca, Salé, Meknes en Fez gemaakt. Said Jaafar, voorzitter van het Centrum voor maatschappelijke veranderingen en waarden in Marokko en het Middellandse Zeegebied, stelt dat die fenomeen onderdeel is van een grotere structuur.

Agressieve en gewelddadige daden zijn volgens de expert meestal afkomstig van mensen die onderworpen en vervolgd werden. Ze vinden het moeilijk om hun frustraties te compenseren en zoeken hun toevlucht in geweld. Jaafar waarschuwt voor de impact van deze video’s op kinderen, maar ook voor de normalisatie van geweld. Hij roept de autoriteiten op om meer inspanningen te leveren en kinderen te beschermen voor dit soort geweld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team