Zoeken

Toename seksuele intimidatie fout van Marokkaanse samenleving (video)

21 september 2021 - 10:40 - Marokko

©

De video waarin een jong meisje op straat in Tanger seksueel wordt geïntimideerd, circuleerde op grote schaal op sociale media. Dit roept vragen op over het verwoestende verschijnsel op zich, maar ook naar de redenen waarom dit zich steeds vaker manifesteert.

De hoofdverdachte in de zaak van seksuele intimidatie op straat in Tanger, is een minderjarige van slechts 17 jaar oud. Mohssine Benzakour, een psycho-socioloog, legt in een interview met SNRT News uit dat het fenomeen al enige tijd toeneemt, omdat iedereen de straat als zijn territorium beschouwt en er zijn eigen wet en wil oplegt. Volgens hem is geweld tegen vrouwen, ondanks talrijke bewustmakingscampagnes, niet afgenomen. Het fenomeen put zijn kracht uit het soort van relaties die mensen met elkaar hebben.

Lees ook: Jongere filmen seksuele intimidatie in Tanger

"In Marokko hebben we nog steeds het probleem dat de relatie met de ander door middel van geweld of dwang wordt geconcipieerd. Het is altijd een kwestie van autoriteit. Jongens vinden dat meisjes aanzetten tot seksuele intimidatie, omdat ze zich niet kleden zoals zij vinden dat ze dat zouden moeten doen. Zo komen sommigen tot de excessen die wij nu waarnemen, in naam van de individuele vrijheden. Op die manier zal er altijd iemand zijn om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de daden die wij aan de kaak stellen en een slachtoffer om onze misstappen te rechtvaardigen."

Op de vraag of het probleem verband houdt met het socialisatieproces op school, benadrukt de psycho-socioloog dat de Marokkaanse school nog niet begrepen heeft hoe er met jongeren kan gewerkt worden rond de ontwikkeling van de verhouding tot de ander, of rond wat de openbare ruimte juist is en hoe men zich moet gedragen als men zich in het openbaar bevindt. "Vandaag, staat er in de schoolprogramma’s niets over maatschappijleer. Wat is een goede burger? Niets van dit alles komt terug in de leerplannen van de scholen, waardoor onze kinderen een zeer belangrijk deel missen van de opleiding tot de leiders van morgen. En dat is jammer".

Lees ook: Vier tieners gearresteerd voor seksuele intimidatie in Tanger

De arts ziet het voorval in Tanger als een sterk signaal voor de autoriteiten om de verschillende opvattingen die de jeugd worden bijgebracht, te herzien. Het ergste aan de gebeurtenis van Tanger was dat dit het werk was van een minderjarige. "Het trieste is dat hij zijn daad opvatte als een heldendaad, vandaar de publicatie op sociale netwerken. Maar dat betekent niet dat we sociale netwerken de schuld moeten geven van de excessen die we zien. Wij zijn verantwoordelijk voor wat er gebeurt. Lange tijd gaven we de televisie en de computer de schuld en tegenwoordig is het internet de perfecte zondebok. Maar neen, het is een kwestie van burgerschap, verantwoordelijkheid en opvoeding. Zo simpel is het".

Volgens de specialist hebben sociale netwerken het verschijnsel zeker versterkt, maar zij hebben tegelijk ook de verdienste dat zij de Marokkaanse samenleving weerspiegelen en ons te confronteren met wat wij jarenlang hebben geweigerd te zien. "We kunnen de sociale netwerken niet de schuld geven wanneer onze kinderen een afspiegeling zijn van het onderwijs dat wij hen hebben geboden", zegt Benzakour.

Lees ook: Nouzha Skalli spreekt over adhan, vasten en seksualiteit

Ook al hebben de ouders hun deel van de verantwoordelijkheid, de school wordt niet gespaard. Volgens Mohssine Benzakour is het hoog tijd dat er een cursus seksuele opvoeding wordt ingevoerd. "Maar wat belangrijker is, we moeten burgerschapslessen introduceren. We moeten jongeren doen inzien hoe een relatie met anderen er uit moet zien. Je kunt jonge mensen niet laten opgroeien met het idee dat sommige mensen uitgesloten mogen worden omdat ze anders zijn. Kinderen mogen niet opgroeien met het idee dat vrouwen zwak zijn en dat je alles wat je wilt van hen kunt verkrijgen door het gebruiken van geweld. Het is een kwestie van opvoeding en daar moeten we aan werken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team